Turcia | Meral Aksener se retrage de la conducerea partidului pe care l-a fondat

Data publicării:
35849163_1767913933298235_2301407338789076992_o
Foto: Facebook

Disidenta naţionalistă turcă Meral Aksener, candidată învinsă luna trecută de Recep Tayyip Erdogan la alegerile prezidenţiale, a anunţat că se va retrage în august de la şefia partidului său creat în urmă cu un an, dar formaţiunea sa a promis că o va realege în funcţie, relatează AFP, preluată de Agerpres.

"Nu voi mai fi candidată la congresul (partidului). Le urez succes prietenilor mei care vor candida", a scris duminică, pe Twitter, Meral Aksener, după ce partidul său a decis la o reuniune la Afyonkarahisar (vest) să organizeze un congres extraordinar în august.

Potrivit Agerpres, prima femeie ministru de interne în anii 1990 în Turcia, această disidentă a Partidului de Acţiune Naţionalistă (MHP), în prezent aliat cu Erdogan, a surprins creând în octombrie anul trecut Partidul Bun (Iyi Parti).

Timp de mai multe luni, observatorii au văzut-o ca o concurentă serioasă pentru preşedintele turc, la putere din 2003, la alegerile legislative şi prezidenţiale de la 24 iunie.

Însă nominalizarea de către principalul partid de opoziţie (CHP, social-democrat) a candidatului Muharrem Ince, care a avut parte de un succes răsunător în timpul campaniei, precum şi o acoperire mediatică aproape nulă pentru partidul său şi pentru ea, au trecut-o pe Meral Aksener în plan secund.

Astfel, ea nu a obţinut decât 7,3% din voturi la alegerile prezidenţiale din iunie, comparativ cu 30,6% pentru Ince şi 52,6% pentru Erdogan, iar partidul său a câştigat 42 din cele 600 de mandate la alegerile legislative care au avut loc în aceeaşi zi.

După anunţul de retragere făcut de Meral Aksener, mai mulţi membri ai Partidului Bun şi-au exprimat totuşi dorinţa ca ea să fie realeasă în post.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri