Turcia, nemulțumită de promisiunile Suediei, blochează în continuare cererea de aderare la NATO

Data actualizării: Data publicării:
Președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan, nemulțumit de Suedia, blochează cererea de aderare la NATO. Foto: Profimedia Images

Ankara cere ca Stockholm să extrădeze suspecții pe care îi consideră teroriști, a declarat purtătorul de cuvânt al partidului de guvernământ AK, Omer Celik, citat de Bloomberg. Promisiunile făcute de Stockholm în legătură cu preocupările Ankarei cu privire la acordarea de azil suspecților pe care îi consideră teroriști nu sunt suficiente, a spus oficialul. Drept urmare, Turcia anunță că nu este pregătită să-și ridice vetoul și să susțină aderarea Suediei la NATO. Finlanda și Suedia au depus cererile de aderare la NATO în luna mai.


Ambele națiuni au încercat să se alăture blocului militar după lansarea operațiunii militare a Rusiei în Ucraina. Ankara a avertizat anterior că ar putea bloca ofertele, întrucât a acuzat cele două națiuni că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) și alte grupuri pe care le consideră a fi organizații teroriste.

La începutul lunii octombrie, președintele turc Recep Tayyip Erdogan a confirmat că națiunea sa este pregătită să susțină oferta Finlandei, adăugând că "Finlanda nu este o țară în care teroriștii circulă liber".

În urmă cu o săptămână, Reuters a raportat că Suedia a informat Turcia că este pregătită să colaboreze cu Ankara pentru extrădarea suspecților de terorism și a declarat că a luat măsuri suplimentare împotriva militanților kurzi. Stockholm a spus, de asemenea, că rămâne "pe deplin angajat în punerea în aplicare" a memorandumului semnat de Suedia, Finlanda și Turcia în iunie.

Marți, prim-ministrul suedez, care este așteptat zilele acestea într-o vizită în Turcia a declarat că națiunea sa are "respect deplin pentru faptul că fiecare țară din cadrul alianței ia propriile decizii", adăugând că a discutat recent cu Erdogan la telefon și cei doi au convenit să aibă o discuție față în față la Ankara.

"Aceste declarații ale Suediei sunt bune, dar nu suficiente până când nu sunt implementate. Așteptăm să prindă viață." a spus Omer Celik, potrivit Bloomberg.

Editor : D.D.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri