Turcia primește o nouă lovitură și se adâncește tot mai mult în criză

Data actualizării: Data publicării:
steag al turciei traversat de o sageata in jos
Turcia se adâncește în criză Foto: Guliver/GettyImages

Turcia se afundă în probleme. Agenția de rating Fitch a tăiat și mai mult din calificativul acordat acestei țări, care se afla oricum în categoria „junk”, nerecomandată pentru investiții. Decizia a fost justificată prin vulnerabilitatea țării în fața inflației ridicate, potrivit Bloomberg.  

Fitch a coborât ratingul suveran al Turciei la nivelul "B +", de la "BB -", adică cu patru trepte sub nivelul recomandat pentru investiții. Practic, agenția de evaluare financiară a retrogradat calificativul Turciei într-o zonă inferioară a categoriei „junk”. În plus, perspectiva asociată ratingului este una „negativă”, ceea ce înseamnă că o nouă retrogradare este posibilă în perioada următoare.

În urma acestei decizii, ratingul de ţară al Turciei este la egalitate cu cel al Egiptului şi Bahreinului. 

Analiștii agenției arată că ratingul Turciei reflectă o credibilitate și previzibilitate politică reduse, o slabă lichiditate externă în raport cu nevoile financiare ridicate și dolarizarea economiei, precum și riscuri geopolitice.

Inflație galopantă

În plus, ei mai spun că decizia Băncii Centrale de a reduce dobânda-cheie, în condițiile unei creșteri rapide a prețurilor, ar putea putea face ca inflația să se stabilizeze la un nivel ridicat. Fitch se aşteaptă ca inflaţia în Turcia să ajungă la 38 la sută la sfârșitul lui 2022, iar pe parcursul acestui an rata medie a inflaţiei să fie de 41 la sută, aceasta fiind a doua cea mai ridicată inflaţie înregistrată de toate statele cărora Fitch le acordă un rating suveran.

Inflația a fost alimentată de politica neconvențională a președintelui Erdogan de a reduce dobânzile, în ciuda unei inflații ridicate, ce a dus și la prăbușirea monedei naționale. Lira turcească a pierdut 44 la sută din valoare în condițiile în care banca centrală a redus dobânda-cheie cu cinci puncte procentuale din luna septembrie.

Ca răspuns la evoluțiile de pe piața valutară, guvernul a majorat o serie de prețuri administrate, inclusiv cele la gaze, electricitate, taxe rutiere și tarife de transport, ceea ce a sporit presiunea inflaționistă. În plus, salariul minim a fost majorat cu 50 la sută.

TVA redus la 1 la sută pentru alimente

Însă ministrul Finanțelor de la Ankara, recent schimbat de Erdogan, consideră că singura problemă a economiei turcești este inflația. Iar pentru a ține prețurile în frâu, autoritățile au anunțat la sfârșitul săptămânii trecute reducerea TVA de la 8 la 1% pentru alimentele de primă necesitate.

Creșterea prețurilor de consum a atins aproape 49 la sută în ianuarie, în ritm anual, una dintre cele mai mari de când partidul președintelui Recep Erdogan a ajuns la putere, în 2002.

Inflația a devenit principalul subiect de discuție în Turcia, cu 16 luni înainte de următoarele alegeri prezidențiale. Opoziția și unii economiști acuză Institutul Național de Statistică, al cărui director a fost demis recent de șeful statului, că subestimează cu peste jumătate fenomenul inflației.

Partenerii noștri
Playtech
Cât a ajuns să coste să-ți construiești o casă de 50 mp: Prețurile la materiale de construcție, dar și...
Digi FM
O româncă stabilită de 12 ani în Spania a crezut că este curtată de Brad Pitt: „Se juca foarte mult cu...
Pro FM
Cum ar arăta Delia dacă ar fi bărbat. Artista s-a jucat cu inteligența artificială și a creat isterie în...
Film Now
Leonardo DiCaprio și Vittoria Ceretti și-au dus relația la un alt nivel. Modelul în vârstă de 25 de ani și-a...
Adevarul
„Lâna de aur", cel mai scump material textil natural din lume. Firul de Vicuña se vinde la gram, la fel ca...
Newsweek
VIDEO Franța face o muniție specială pentru avioanele F-16 din Ucraina. Ce bombe îi lovesc pe ruși?
Digi FM
Carne de pui îngălbenită artificial pentru a părea mai bună. “Unii dintre pui sunt vopsiți prin hrănire...
Digi World
De câte ori purtați o pijama înainte de a o pune în coșul de rufe? Cât de des ar trebui să spălăm hainele cu...
Digi Animal World
Momentul când o pisică reușește să evadeze dintr-o cușcă a devenit viral: „E ca un spion. Nimic nu o poate...
Film Now
Halle Berry, mărturisiri despre problemele cu care s-a confruntat: „Medicul mi-a spus că e cel mai rău caz pe...