Turcia se implică în disputa legată de centrala nucleară de 20 de miliarde de dolari pe care rușii o construiesc în sudul țării

Data publicării:
centrala nucleara Akkuyu
Șantierul centralei de la Akkuyu. Sursa foto: Profimedia Images / SPUTNIK

Ministerul Energiei din Turcia va încerca să rezolve o dispută apărută între părţile implicate în proiectul unei centrale nucleare în valoare de 20 de miliarde de dolari, pe care grupul rus Rosatom o construieşte la Akkuyu în sudul Turciei, transmite Reuters.

Sâmbătă, compania Akkuyu Nukleer AS, o subsidiară a grupului controlat de statul rus Rosatom Corp., a anulat contractul pe care îl avea cu firma turcă de construcţii IC Ictas şi în schimb a ales un contractor rus care să se ocupe de restul lucrărilor la centrala nucleară de la Akkuyu. Subsidiara grupului Rosatom nu a oferit un motiv pentru terminarea contractului cu IC Ictas, precizând doar că firmele contractoare care iau parte la proiectul centralei nucleare ar trebui să aibă "competenţa" pentru a opera într-un "ritm intens".

În replică, firma turcă de construcţii IC Ictas a anunţat că a contestat la tribunal decizia de terminare a contractului cu Akkuyu Nukleer.

"Ministerul Energiei a adoptat iniţiativele necesare pentru a rezolva disputa între părţi. Prioritatea noastră este să asigurăm că toţi contractorii şi angajaţii care au fost implicaţi pe şantier de la începutul proiectului nu suferă prejudicii şi că proiectul va fi dat în funcţiune la timp", a informat Ministerul Energiei din Turcia într-un comunicat publicat marţi seară.

Turcia a decis să construiască o centrală nucleară cu o capacitate de 4.800 de Megawaţi la Akkuyu, în apropiere de portul Mersin de la Marea Mediterană, în ideea de a-şi reduce dependenţa de importurile de energie. În 2010 autorităţile de la Ankara au semnat un contract cu Rusia pentru construcţia centralei iar lucrările la primul reactor, Akkuyu 1, au început în 2018 iar doi ani mai târziu au început lucrările la Akkuyu 2, scrie Agerpres.

Autorităţile de la Ankara şi-au propus ca primul reactor al centralei de la Akkuyu să fie pus în funcţiune înainte de alegerile prezidenţiale şi parlamentare din 2023 şi estimează că viitoarea centrală va putea acoperi 10% din cererea internă de electricitate după ce toate cele patru reactoare vor deveni operaţionale.

Anterior, preşedintele Turciei, Tayyip Erdogan a sugerat că Turcia ar putea colabora cu Rusia pentru construcţia altor două centrale nucleare şi vineri are programate discuţii cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin în staţiune Soci de la Marea Neagră.

Editor : V.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri