Twitter elimină de pe platformă 70.000 de conturi QAnon care propagau teorii ale conspirației

Data actualizării: Data publicării:
Tânără cu un tricou inscripționat QAnon, la protestele extremiștilor din Berlin.
Tânără cu un tricou inscripționat QAnon, la protestele extremiștilor din Berlin. Foto: Getty Images

Twitter a anunțat suspendarea a peste 70.000 de conturi aparținând mișcării conspiraționiste QAnon, în urma Asaltului de la Capitoliu instigat de președintele american Donald Trump, relatează The Guardian.

„Având în vedere evenimentele violente de la Washington și riscul crescut de vătămare, am început suspendarea permanentă a mii de conturi dedicate distribuirii de conținut QAnon, începând de vineri după-amiază”, au anunțat reprezentanții rețelei sociale într-o postare pe blog, luni.

„Aceste conturi distribuiau conținut asociat QAnon la scară largă și erau dedicate propagării de teorii ale conspirației cu ajutorul serviciului nostru”, au mai scris ei.

Donald Trump însuși a fost suspendat și de pe Twitter și de pe Facebook după evenimentele violente din 6 ianuarie - „După o analiză atentă a tweet-urilor recente de pe contul @realDonaldTrump şi a contextului acestora am suspendat definitiv contul din cauza riscului de a continua incitarea la violenţă”, a precizat compania americană.

Conspiraționiștii QAnon, o mișcare caracterizată de FBI drept „posibilă amenințare teroristă internă”, susțin mai multe teorii ridicole precum cea conform căreia Trump se luptă cu o organizație secretă de pedofilie formată din membri marcanți ai Partidului Democrat, actori de la Hollywood și membri ai „statului paralel”.

Recent, QAnon a început și propagarea de teorii ale conspirației privind alegerile prezidențiale din 2020, alimentate constant de refuzul lui Trump de a își accepta înfrângerea. Printre cele mai răspândite astfel de teorii ridicole sunt cele care susțin că buletinele de vot ar fi fost imprimate cu un marcaj secret de Trump sau că ar fi existat servere secrete care au înregistrat voturi, ascunse în Germania.

Și Facebook a început asaltul împotriva teoriilor conspirației

Facebook a anunțat, de asemenea, că ia măsuri împotriva răspândirii de teorii ale conspirației pe propria platformă. Conținutul marcat cu fraza „stop the steal” (opriți furtul), sloganul trumpiștilor care promovează teorii ale conspirației privind alegerile prezidențiale din 2020, va fi șters de pe Facebook, excepția fiind discuțiile neutre asupra subiectului sau postările care condamnă aceste conspirații.

Schimbarea de politică a Facebook reflectă cele mai noi eforturi ale rețelei sociale de a opri dezinformarea și incitarea la violență.

„Având în vedere încercările susținute de a organiza evenimente împotriva rezultatului alegerilor americane, evenimente care pot duce la violențe, dar și folosirea frazei «stop the steal» de către cei implicați în atacul de la Washington, am decis luarea de noi măsuri”, au transmis cei de la Facebook.

Luni, directorul operațional al Facebook, Sheryl Sandberg, a declarat că suspendarea contului lui Trump va rămâne în vigoare până cel puțin după inaugurarea lui Joe Biden. Ea a spus și că „se bucură” de luarea acestei decizii – „ne demonstrează că nici măcar președintele Statelor Unite nu este deasupra politicilor noastre”.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri