Ucraina a arestat un oficial de rang înalt și un mare afacerist care spionau pentru Rusia

Data actualizării: Data publicării:
SBU Ucraina
Oficialii reținuți „au oferit informații secrete inamicului: de la starea capacităților noastre de apărare până la dispunerea de ofițeri de poliție ucraineni la granița țării și datele lor personale”, a transmis SBU. Foto: Profimedia Images

Ucraina a reținut un oficial de rang înalt din guvernul de la Kiev și un mare afacerist suspectați că fac parte dintr-o rețea rusească de spionaj, a anunțat marți Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), potrivit Reuters.

SBU nu i-a numit pe cei doi suspecți, dar a spus că este vorba despre un oficial de rang înalt al Secretariatului Cabinetului de Miniștri și de un șef de departament de la Camera Comerțului și Industriei, un grup de lobby din domeniul afacerilor.

Serviciul ucrainean de securitate a făcut anunțul pe Telegram și a spus că a finalizat o „operațiune specială” în mai multe etape pentru neutralizarea cercului de spioni.

Oficialii reținuți „au oferit informații secrete inamicului: de la starea capacităților noastre de apărare, până la dispunerea de ofițeri de poliție ucraineni la granița țării și datele lor personale”, a transmis SBU.

Rusia nu a comentat încă anunțul făcut de serviciile de securitate din Ucraina, care au publicat o filmare în care cei doi suspecți apar în fața steagului ucrainean și spun că au colaborat cu Moscova.

SBU a spus că Rusia i-a plătit pe suspecți cu sume între 2.000 și 15.000 de euro pentru fiecare misiune, în funcție de cât importante și secrete erau informațiile obținute. Unul dintre suspecți a spus în filmarea postată de SBU că a primit în total 33.000 de dolari; cel de-al doilea oficial arestat ar fi primit 27.000 de dolari de la ruși.

Unul dintre suspecți, care are numele de cod „Kireev”, a admis că a colaborat cu Moscova din 2016, iar al doilea din 2019.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri