Live Text Bombardament rusesc „masiv” asupra orașului Sloviansk. Johnson i-a spus lui Zelenski că îi trimite arme și muniție

Data actualizării: Data publicării:
atac donetk
Ucraina a atacat cu lansatoare americane HIMARS gara din orașul Donețk. Luptele continuă în Donbas. FOTO: Twitter
Din articol
Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda ONU: Risc în creștere de producere a unui accident la centrala nucleară de la Zaporojie Zelenski critică rolul armatorilor greci în transportul petrolului rusesc Șoigu: Armele occidentale livrate Ucrainei sfârșesc pe piața neagră Bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai au voie să plece din localitatea de reședință Rușii au bombardat o piață din Sloviansk. Cel puțin o persoană a murit Boris Johnson a discutat la telefon cu Zelenski: Ucraina își poate recupera teritoriul Cum va fi făcută reconstrucția Ucrainei. Zelenski: Va fi un proces „colosal” Rusia trece la economia de război. Guvernul va putea obliga companiile să furnizeze armatei bunuri și servicii Presa germană: Ambasadorul Ucrainei la Berlin urmează să fie rechemat la Kiev Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între Rostov şi regiunile Doneţk şi Lugansk Mai multe țări vor să cumpere cerealele furate de ruși în Ucraina Oficial rus: Ucraina face totul pentru ca trupele ruse să nu se oprească la frontierele regiunilor Doneţk şi Lugansk   Cel mai nou mesaj al propagandei ruse: ISIS luptă pentru Ucraina Kadîrov a regizat o scenetă ridicolă despre o falsă capitulare a Ucrainei, cu un actor rus în rolul lui Zelenski Un fost agent FSB preia conducerea guvernului din regiunea Herson, ocupată de ruși Suedia și Finlanda semnează protocolul de aderare la NATO. Stoltenberg: Primim doi noi aliaţi cu capacităţi militare formidabile Guvernatorul din Odesa le cere rușilor să capituleze. „Făcând acest lucru, nu trădați poporul rus și patria voastră” Premierul ucrainean spune că „factura” pentru reconstrucția Ucrainei trebuie plătită de oligarhii ruși Ucraina preia noi linii defensive la Donețk Ucrainenii lovesc resursele militare din Lugansk ale rușilor Ministerul britanic al Apărării: Orașe întregi vor fi distruse în luptele din regiunea Donețk ISW: Tupele ruse din Donbas vor avea, foarte probabil, nevoie de mai multe zile de refacere, însă nu este clar dacă Armata Rusă își va asuma acest risc De ce sudul Ucrainei este locul în care se va da următoarea mare bătălie. „Contraatacurile ucrainene îi pun pe ruși într-o dilemă” Zelenski: Ucraina trebuie să fie cea mai liberă, modernă şi sigură ţară din Europa. Reconstrucția nu înseamnă doar reclădirea zidurilor Care sunt planurile lui Putin după căderea Luganskului Cum ar putea grâul furat din Ucraina să „scufunde” orice armistițiu în Marea Neagră (Politico) Cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:

Ucraina a atacat cu lansatoare americane HIMARS gara din orașul Donețk aflat sub controlul rușilor. Muniția și armamentul depozitate acolo au fost distruse. Luptele continuă pe frontul din Donbas iar șeful spionajului militar ucrainean spune că războiul din țara sa nu se va încheia anul acesta. Oficialul de la Kiev prevede, pentru 2023, o victorie a armatei țării sale și recuperarea tuturor teritoriilor ocupate de Rusia.

Live Textul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Donetsk Battle Map Draft July 4,2022
Controlul evaluat al teritoriului în regiunea Donețk la data de 4 spre 5 iulie. Sursă: Institutul pentru Studiul Războiului din Washington (ISW)

Mircea Geoană: NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda

ACTUALIZARE 20:38 NATO nu are în vedere desfăşurarea de întăriri în Suedia şi Finlanda după ce aceste două state vor deveni membre ale Alianţei, dată fiind eficacitatea lor militară, a declarat marţi secretarul general adjunct al Alianţei, Mircea Geoană, într-o discuţie telefonică cu AFP.

„Nu avem în vedere o prezenţă suplimentară în aceste două ţări, ele au forţe naţionale redutabile. Dispun de capacitatea de a se apăra”, a afirmat responsabilul NATO pentru AFP.

Citiți continuarea AICI

ONU: Risc în creștere de producere a unui accident la centrala nucleară de la Zaporojie

ACTUALIZARE 19:58 Agenţia ONU specializată în sectorul nuclear a avertizat marţi că fiecare zi care trece creşte riscul unui accident la centrala atomoelectrică ucraineană de la Zaporojie, ocupată de trupele ruse în urmă cu patru luni, informează agenţia EFE.

„Sunt foarte preocupat de condiţiile de lucru, extrem de stresante şi dificile, în care conducerea şi personalul ucrainean operează centrala. Fiecare zi care trece creşte riscul să se producă un accident sau un incident de securitate”, a atenţionat directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, informează Agerpres.

Citiți continuarea AICI

Zelenski critică rolul armatorilor greci în transportul petrolului rusesc

ACTUALIZARE 17.41 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunţat marţi rolul companiilor greceşti în exportul petrolului rusesc, vorbind despre o situaţie care „nu corespunde intereselor Europei”, relatează AFP.

„Vedem cum companiile greceşti furnizează practic cea mai mare flotă de nave pentru transportul petrolului rusesc”, a declarat el în cadrul unui discurs prin videoconferinţă, cu prilejul unui forum economic organizat la Atena.

„Asta se întâmplă chiar când o altă resursă energetică (gazul - n.r.) este utilizată ca armă împotriva Europei şi împotriva bugetului fiecărei familii europene. Sunt sigur că asta nu corespunde intereselor Europei, Greciei sau Ucrainei”, a adăugat preşedintele ucrainean.

În condiţiile în care numeroase companii maritime sau petroliere din Europa şi SUA au pus capăt comerţului cu Rusia după invadarea Ucrainei, armatorii greci, care controlează majoritatea flotei Uniunii Europene, continuă să transporte ţiţeiul rusesc.

Șoigu: Armele occidentale livrate Ucrainei sfârșesc pe piața neagră

ACTUALIZARE 17.38 Echipamentele militare livrate de ţările occidentale Ucrainei sfârșesc pe piața neagră a armelor, precum și în Orientul Mijlociu, a afirmat ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, fără a prezenta totuşi probe în acest sens.

Livrările de tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente militare de către ţările occidentale Ucrainei provoacă nemulţumirea Rusiei, care a declanşat la sfârşitul lui februarie o ofensivă militară foarte costisitoare din punctul de vedere al pierderilor de vieţi omeneşti împotriva ţării vecine.

Serghei Şoigu a acuzat ţările occidentale că au livrat până acum peste 28.000 de tone de arme Ucrainei „în speranţa de a prelungi conflictul” şi de a face Rusia să sângereze.

Bărbații ucraineni cu vârste între 18 și 60 de ani nu mai au voie să plece din localitatea de reședință

ACTUALIZARE 17.35 Ministerul ucrainean al Apărării le-a interzis bărbaţilor care au vârsta de înrolare în armată să își păsăsească localitățile de reședință, Statul Major al armatei cerând înţelegere pentru această decizie într-o postare pe Facebook.

Ordinul are la bază o lege din anul 1992 privind mobilizarea. Astfel, bărbaţii cu vârste între 18 şi 60 de ani au nevoie de permisiunea comisariatului lor militar local pentru a putea părăsi districtul unde sunt înregistraţi. Controale se desfăşoară în special la graniţele districtelor şi la limitele localităţilor.

Respectiva postare pe Facebook a atras în scurt timp sute de comentarii negative. Ministerul Apărării este acuzat acolo de „idioţenie”, în timp ce unii atrag atenţia că decizia acestuia ar putea încuraja corupţia din cadrul comisariatelor militare, iar alţii se tem de amplificarea haosului economic, întrucât şoferii de camioane şi autobuze nu-şi vor mai putea desfăşura activitatea, scrie DPA, citată de Agerpres.

Numeroşi ucraineni nu locuiesc la adresa unde sunt înregistraţi în acte. În urma invaziei ruse, zeci de mii de bărbaţi care au vârsta de încorporare au fugit în zone mai sigure din vestul Ucrainei.

După declanşarea războiului şi declararea legii marţiale în luna februarie, bărbaţii ucraineni cu vârste între 18 şi 60 de ani nu mai au dreptul să părăsească ţara. Cu toate acestea, gărzile de frontieră reţin cu regularitate bărbaţi care încearcă să treacă graniţa în Republica Moldova sau în statele UE vecine.

Rușii au bombardat o piață din Sloviansk. Cel puțin o persoană a murit

ACTUALIZARE 16:22 Cel puțin o persoană a murit și trei au fost rănite după ce forțele ruse au lovit o piață din orașul Sloviansk, din estul Ucrainei, din regiunea Donețk, potrivit poliției.

Fum galben a fost văzut ridicându-se dintr-un magazin de piese auto, iar flăcările au cuprins șiruri de tarabe în timp ce pompierii încercau să stingă incendiul, relatează Reuters. Nu era clar câți oameni se aflau la piață în momentul atacului, a mai spus poliția.

Oraşul Sloviansk, viitoarea ţintă a forţelor ruse în estul Ucrainei, este vizat de un bombardament „masiv”, a anunţat marţi primarul, făcând apel la locuitori să se pună la adăpost, relatează AFP, potrivit Agerpres.

„Sloviansk! Bombardament masiv al oraşului. Centrul, nordul. Toată lumea să rămână la adăpost”, a scris pe Facebook Vadim Liah, primarul acestui oraş care avea circa 100.000 de locuitori înainte de război.

Autorităţile ucrainene au făcut apel în mai multe rânduri la civilii care au rămas în Sloviansk să părăsească regiunea, în condiţiile în care linia frontului se află acum la câţiva kilometri după cucerirea oraşelor Severodoneţk şi Lisiceansk de către armata rusă.

Boris Johnson a discutat la telefon cu Zelenski: Ucraina își poate recupera teritoriul

ACTUALIZARE 16:20 Premierul britanic Boris Johnson i-a spus președintelui Volodimir Zelenski, în timpul unei convorbiri telefonice marți, că este de părere că armata ucraineană ar putea recupa teritoriul recent capturat de forțele ruse, a declarat o purtătoare de cuvânt a prim-ministrului britanic.

Johnson l-a informat, de asemenea, pe Zelenski cu privire la cele mai recente livrări de echipamente militare britanice, inclusiv 10 sisteme de artilerie autopropulsate și muniții care vor sosi în zile și săptămânile următoare.

Cum va fi făcută reconstrucția Ucrainei. Zelenski: Va fi un proces „colosal”

ACTUALIZARE 15:46 Ucraina şi aliaţii ei în lupta împotriva agresiunii ruse au convenit marţi în Elveţia asupra principiilor ce vor trebui să ghideze reconstrucţia ţării după război, în special combaterea corupţiei şi continuarea reformelor.

Zeci de responsabili ai principalelor ţări care susţin Ucraina în faţa Rusiei, ai instituţiilor internaţionale şi ai sectorului privat s-au reunit începând de luni la Lugano pentru a stabili jaloanele reconstrucţiei Ucrainei, care potrivit preşedintelui acestei ţări, Volodimir Zelenski, trebuie să fie sarcina comună a întregii lumi democratice şi va fi colosală. În acelaşi timp, premierul ucrainean Denis Şmigal a estimat la 750 de miliarde de dolari suma necesară ridicării ţării din ruine.

Rusia trece la economia de război. Guvernul va putea obliga companiile să furnizeze armatei bunuri și servicii

ACTUALIZARE 15:20 Parlamentarii ruși au dat marți primul vot de aprobare a două proiecte de lege care ar autoriza guvernul să oblige companiile să furnizeze armatei bunuri, iar angajați din unele sectoare să fie obligați să lucreze ore suplimentare pentru a sprijini invadarea Ucrainei de către Rusia, potrivit Reuters.

Vicepremierul Iuri Borisov a declarat în Parlament că proiectele au fost determinate de necesitatea de a sprijini armata într-un moment în care economia Rusiei se afla sub „presiuni colosale” din partea Occidentului, la peste patru luni de la declanșarea invaziei în Ucraina.

Citește și Putin a dat ordin ca Agenția Evreiască să-și înceteze toate operațiunile din Rusia. Evreii ruși se tem că au rămas blocați în țară

Presa germană: Ambasadorul Ucrainei la Berlin urmează să fie rechemat la Kiev

ACTUALIZARE 14.56 Ambasadorul Ucrainei la Berlin, Andrei Melnik, urmează să fie rechemat la Kiev pentru o funcţie la Ministerul Afacerilor Externe, afirmă marţi mass-media germane preluate de dpa.

Diplomatul în vârstă de 46 de ani este cunoscut în Germania pentru criticile la adresa politicii guvernului german, în special privind ritmul livrărilor de arme către Ucraina.

Săptămâna trecută, Melnik a devenit la rândul său ţinta criticilor pentru că l-a apărat pe fostul lider naţionalist ucrainean Stepan Bandera, acuzat de colaborare cu naziştii şi decedat în 1959. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, partizani din vestul Ucrainei conduşi de membri ai grupului lui Bandera s-au făcut vinovaţi de epurări etnice şi de masacrarea a zeci de mii de polonezi.

Poziţia ambasadorului au fost condamnată inclusiv de Varşovia şi de ambasada Israelului la Berlin.

Ministerul ucrainean de externe a declarat la acea vreme că Melnik a exprimat o poziţie personală, nu oficială.

Cotidianul german Bild scrie marţi, citând mai multe surse de la Kiev, că transferarea ambasadorului ar putea avea loc cel mai devreme la toamnă şi că diplomatul este propus pentru funcţia de adjunct al ministrului de externe al Ucrainei.

O altă publicaţie germană influentă, Suddeutsche Zeitung, citează surse apropiate de preşedinţia ucraineană conform cărora Melnik îşi va părăsi postul de la Berlin şi se va muta la Kiev.

Nici guvernul Ucrainei, nici Melnik nu au răspuns la întrebări dpa legate de subiect, transmite Agerpres.

Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între Rostov şi regiunile Doneţk şi Lugansk

ACTUALIZARE 14.32 Rusia vrea să stabilească o legătură feroviară între regiunea sa sudică Rostov şi regiunile Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, informează Reuters şi TASS.

"Acesta este unul dintre cele mai importante elemente de dezvoltare şi restabilire a economiei, de restabilire a infrastructurii. Considerăm că acesta va fi unul dintre obiectivele principiale ale viitorului apropiat", a declarat guvernatorul regiunii Rostov, Vasili Golubev, citat de Agerpres.

El şi-a exprimat de asemenea convingerea că vor fi restabilite şi călătoriile cu autobuzul între oraşele din Rostov şi cele din Doneţk şi Lugansk.

Prin cucerirea Luganskului şi a unei părţi din regiunea vecină Doneţk, cunoscute împreună sub denumirea de Donbas, ruşii şi-au creat un culoar care uneşte estul cu sudul Ucrainei şi cu peninsula ucraineană Crimeea, anexată ilegal şi controlată de Rusia încă din 2014. 

Mai multe țări vor să cumpere cerealele furate de ruși în Ucraina

ACTUALIZARE 14.17 Irakul, Iranul și Arabia Saudită vor cumpăra cereale din regiunea Zaporojie ocupată de ruși, a susținut un oficial rus citat de Tass, scrie The Guardian.

Evgheni Balitsky, șeful administrației impuse de Rusia în regiunea ocupată Zaporojie, a susținut că regiunea intenționează să vândă cerealele Ucrainei în Orientul Mijlociu, potrivit agenției Tass. Presa rusă a mai transmis că principalele țări implicate în acord au fost Irak, Iran și Arabia Saudită.

Ucraina a acuzat în repetate rânduri Rusia că a furat cereale, acuzație pe care Moscova a negat-o. Luni, un înalt oficial turc a declarat că Turcia a oprit o navă sub pavilion rusesc în largul coastei Mării Negre pentru a investiga acuzațiile ucrainenilor conform cărora nava transporta cereale furate.

Oficial rus: Ucraina face totul pentru ca trupele ruse să nu se oprească la frontierele regiunilor Doneţk şi Lugansk  

ACTUALIZARE 13.55 Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Viaceslav Volodin, a declarat marţi că Ucraina "face totul" pentru ca trupele ruse să nu-şi încheie "operaţiunea militară specială" la frontierele republicilor separatiste autoproclamate Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, informează Reuters, care citează RIA Novosti.

"Toate acestea se vor încheia inclusiv atunci când (ucrainenii) vor înceta să întreprindă lovituri asupra oraşelor şi satelor noastre paşnice. Ei înşişi fac totul ca trupele noastre să nu se oprească la frontiera Republicii Populare Lugansk şi Republicii Populare Doneţk: lovituri sunt întreprinse de pe teritoriul regiunii Harkov şi altor regiuni ale Ucrainei", a declarat Volodin, potrivit TASS.

Moscova a revendicat duminică "eliberarea" întregii "Republici Populare Lugansk", continuându-şi campania pentru a smulge de sub controlul Kievului şi "Republica Populară Doneţk", notează Agerpres. Însă forţele ruse şi-au impus de asemenea controlul asupra oraşului Herson şi unor mari părţi din regiunile Herson şi Zaporojie, în sudul Ucrainei, bombardând ţinte peste tot în Ucraina şi declanşând totodată - deşi fără succes - o ofensivă asupra Kievului.

Cel mai nou mesaj al propagandei ruse: ISIS luptă pentru Ucraina

ACTUALIZARE 13.30 Un post de televiziune din Rusia a susținut că ISIS ar lupta pentru Ucraina, relatează Nexta. În același timp, unul dintre propagandiștii Moscovei Simion Pegov a susținut că a văzut steagul organizației teroriste al-Qaeda arborat în Ucraina, alături de steagul luptătorilor de la Azov. 

”În vreme ce Putin se îmbrățișează cu talibanii în timpul întâlnirilor oficiale, ISIS luptă pentru Ucraina. Sună absurd? Da, așa este televiziunea rusă în aceste zile”, comentează Nexta.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Kadîrov a regizat o scenetă ridicolă despre o falsă capitulare a Ucrainei, cu un actor rus în rolul lui Zelenski

ACTUALIZARE 12.52 Liderul cecen, Ramzan Kadîrov, a angajat un actor care să joace rolul lui Volodimir Zelenski într-o scenetă în care „președintele ucrainean” semnează actul de capitulare a Ucrainei în fața Rusiei. Kadîrov însuși a jucat în „actul artistic”, ținând mâna autoritar pe umărul falsului președinte ucrainean în timp ce acesta „semnează” cu litera Z, devenită simbolul agresiunii ruse din Ucraina. 

Un fost agent FSB preia conducerea guvernului din regiunea Herson, ocupată de ruși

ACTUALIZARE 12.35 Un responsabil rus, fost agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB), a preluat marţi conducerea guvernului în regiunea ucraineană Herson, ocupată de forţele ruse, relatează AFP.

Serghei Eliseev, care până acum a fost prim-adjunct al şefului de guvern în regiunea rusă Kaliningrad, a devenit şeful guvernului regiunii Herson, a anunţat luni seara, pe Telegram, Vladimir Saldo, care conduce administraţia de ocupaţie rusă. Guvernul lui Eliseev îşi preia atribuţiile marţi, a adăugat Saldo.

Licenţiat al Academiei FSB, Eliseev, 51 de ani, a activat în cadrul acestui serviciu de securitate în funcţii neprecizate, potrivit site-ului regiunii Kaliningrad.

profimedia-soldati rusi in herson
Soldați ruși, în Herson. Foto: Profimedia Images

Aleksei Kovaliov, fost deputat ucrainean care a trecut de partea Moscovei şi care a supravieţuit la sfârşitul lui iunie unei tentative de asasinat, a fost numit adjunctul lui Eliseev, pentru probleme de agricultură.

Rusia este aici pentru totdeauna, a declarat el.

După ce a ocupat regiunea Herson, Moscova duce o politică de rusificare: a fost introdusă rubla, au fost emise paşapoarte ruseşti, o bancă rusă şi-a deschis aici filială la sfârşitul lui iunie, vocile critice sunt reprimate şi activitatea economică este în mare parte sub controlul administraţiei de ocupaţie.

Suedia și Finlanda semnează protocolul de aderare la NATO. Stoltenberg: Primim doi noi aliaţi cu capacităţi militare formidabile

ACTUALIZARE 11.55 Suedia și Finlanda sunt așteptate să semneze astăzi protocolul oficial pentru aderarea la NATO. Cele două țări și-au abandonat neutralitatea istorică, în urma invaziei ruse în Ucraina, și au decis să intre sub cupola NATO, cu care deja colaborează. La summitul alianței de săptămâna trecută, toate țările și-au arătat sprijinul pentru a le primi în NATO.

Protocoalele vor fi semnate în urma unor discuții care au început la ora 11.00, iar la ora 13.00, reprezentanții celor două țări vor avea o conferință de presă comună cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

„Ne pregătim să primim doi noi aliaţi dotaţi cu forţe şi capacităţi militare formidabile”, a subliniat luni Stoltenberg, într-o ceremonie pentru instalarea în funcţie a noului comandament suprem al forţelor aliate în Europa (SACEUR), generalul american Christopher Cavoli.

Guvernatorul din Odesa le cere rușilor să capituleze. „Făcând acest lucru, nu trădați poporul rus și patria voastră”

ACTUALIZARE 11.46 Două rachete rusești au lovit săptămâna trecută un bloc de apartamente cu mai multe etaje și un centru de sănătate în Odesa. Atacul a stârnit temeri la Kiev și în Occident că armata rusă va încerca în perioada următoare să ocupe și orașul-port la Marea Neagră.

Marți dimineață, Maksym Marchenko, guvernatorul regiunii Odesa, a lansat un apel către forțele ruse invadatoare să depună armele și să refuze să lupte.

„Ucrainenii sunt gata să-și apere casele și cei dragi până la ultimul. Gândiți-vă și la familiile voastre. Cei dragi au nevoie de tați, soți și fii sănătoși care trăiesc, au nevoie de ei acasă”, a scris Marchenko pe canalul său de Telegram, conform The Guardian.

„Viața nu vă este dată pentru a îndeplini ordinele criminale ale regimului lui Putin. Salvați-vă viața și viitorul. Refuzați să participi la războiul sângeros al lui Putin”, a mai subliniat guvernatorul regiunii Odesa. 

„Puteți goli combustibilul, puteți să dezactivați echipamentele, explicând imposibilitatea participării dumneavoastră la ostilități. Apărătorii internaționali ai drepturilor omului și protecția Națiunilor Unite vor fi asigurate celor care se tem că vor fi persecutați de autoritățile ruse. 

Aceasta nu este o capitulare. Aceasta este o demonstrație a refuzului dumneavoastră de a participa la o crimă împotriva umanității. Făcând acest lucru, nu trădați poporul rus și patria voastră. Dimpotrivă, oferiți Rusiei șansa de a-și păstra demnitatea și de a oferi speranță pentru viitor”, se mai arată în mesajul lui Maksym Marchenko.

Aftermath Of A Rocket Strike In Odesa Region, Amid Russian Invasion In Ukraine - 27 Jun 2022
Bombardamente rusești la Odesa .Foto: Profimedia

Citiți continuarea AICI

Premierul ucrainean spune că „factura” pentru reconstrucția Ucrainei trebuie plătită de oligarhii ruși

ACTUALIZARE 11.25 Costurile reconstruirii Ucrainei după invazia rusească ar putea ajunge până la 750 de miliarde de dolari, iar ele ar trebui să fie suportate de rușii bogați, spune prim-ministrul ucrainean, Denis Șmihal, luni, citat de Reuters.

„Noi credem că o sursă cheie pentru refacerea Ucrainei ar trebui să fie activele confiscate ale Rusiei și oligarhilor ruși”, a spus Șmihal la o conferință la Lugano, în Elveția. El a estimat că activele rusești înghețate au o valoare între 300 și 500 de miliarde de dolari.

„Autoritățile ruse au declanșat acest război sângeros. Au produs aceste distrugeri masive și ar trebui să fie trași la răspundere pentru ele”, a adăugat premierul ucrainean.

șmihal și truss
Prim-ministrul ucrainean, Denis Șmihal și șefa diplomației britanice, Liz Truss. Foto: Profimedia Images

Abordarea lui Șmihal este împărtășită și de șefa diplomației britanice, Liz Truss, care a spus că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru acest „război îngrozitor” și că Ucraina are nevoie să-și refacă economia distrusă.

„Luăm în considerare opțiunile pe care le avem pentru folosirea activelor rusești.

Ucraina preia noi linii defensive la Donețk

ACTUALIZARE 10.45 Forțele ucrainene au preluat noi linii defensive în Donețk, unde controlează încă marile orașe, și intenționează să lanseze contraofensive în sudul țării. Guvernatorul regiunii Lugansk, Serhiy Haidai, a declarat că bătălia pentru Lisichansk a atras trupe rusești care ar fi putut lupta pe alte fronturi și a dat timp forțelor Ucrainei să construiască fortificații în regiunea Donețk, transmite The Guardian.

De asemenea, el a reiterat apelurile către aliații occidentali ai Ucrainei să furnizeze mai multe arme, spunând că forțele armate ale Kievului vor lansa o contraofensivă atunci când vor avea suficiente arme cu rază lungă de acțiune.

Ucrainenii lovesc resursele militare din Lugansk ale rușilor

ACTUALIZARE 10.41 În cursul nopții, trupele ucrainene au lovit un depozit de armament al rușilor din orașul Kadiivka care seaflă în regiunea Luhansk, confom Nexta. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul britanic al Apărării: Orașe întregi vor fi distruse în luptele din regiunea Donețk

ACTUALIZARE 10.35 În analiza războiului de luni dimineață, Ministerul britanic al Apărării transmite că după ce rușii au capturat orașul estic Lisiciansk și au preluat controlul asupra regiunii Lugansk, forțele ucrainene vor putea acum să se întoarcă la o linie a frontului mai ușor de apărat.

Britanicii observă că ocuparea ocuparea relativ rapidă de către Rusia a orașului Lisiciansk a permis forțelor sale să-și extindă controlul pe aproape tot teritoriul regiunii estice Lugansk și să revendice progrese substanțiale față de obiectivul politic pe care propaganda Moscovei l-a declarat odată cu declanșarea „operațiunii militare speciale” din Ucraina: așa-zisa „eliberare” a Donbasului.

Londra spune că spre deosebire de fazele anterioare ale războiului, rușii au realizat probabil o coordonare eficientă între cel puțin două grupări de forțe, gruparea centrală probabil comandată de generalul-colonel Alexandr Lapin și gruparea de sud, care se află probabil sub comanda generalului recent numit Serghei Surovikin.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Ministerul britanic al Apărării mai precizează că forțele ucrainene s-au retras probabil în mare măsură în ordine, în conformitate cu planurile existente”, având în vedere că zonele deținute de forța armată a Kievului în Severodonețk și Lisiceansk puteau fi atacate de ruși din trei părți.

Citiți continuarea AICI

ISW: Tupele ruse din Donbas vor avea, foarte probabil, nevoie de mai multe zile de refacere, însă nu este clar dacă Armata Rusă își va asuma acest risc

ACTUALIZARE 10.10 Institutului pentru Studierea Războiului:  După ce i-a decorat pe generalii care s-au ocupat de cucerirea Lisiceansk, ultimul oraș semnificativ din regiunea administrativă Lugansk, Vladimir Putin a lăsat să se înțeleagă că militarii care au luptat în regiune ar putea intra într-o pauză operațională pentru refacerea forțelor.

Potrivit evaluării de luni noapte spre marți dimineață a Institutului pentru Studierea Războiului din Washington (ISW), trupele ruse din Donbas vor avea, foarte probabil, nevoie de mai multe zile de refacere, însă nu este clar dacă Armata Rusă își va asuma acest risc.

Operațiunea de ocupare a regiunii Lugansk a fost criticată public de fostul comandant militar rus Igor Ghirkin, cel care a condus trupele din Donbas în timpul războiului din 2014. Acesta a sugerat că armata a plătit un preț prea mare pentru un câștig limitat și că a luptat în condițiile ucrainenilor, care s-au organizat în așa fel încât să provoace pagube cât mai mari. 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Principalele evoluții din ultimele 24 de ore:

  • Ucrainenii au continuat să folosească artileria cu rază lungă (HIMARS) pentru a lovi mai multe depozite de muniții ale rușilor, în Donbas, Harkov și Zaporojie, mizând pe epuizarea resurselor Armatei Ruse.
  • În Donețk, forțele ruse au continuat ofensiva la est de Bakhmut, pregătindu-se aparent pentru un atac decisiv asupra acestui oraș, precum și asupra Siversk. Aceste două orașe par a fi noile ținte ale Armatei Ruse din Donbas.
  • Mutarea unui grup tactic de batalion la sud de Izium sugerează mai degrabă că rușii nu au în plan o pauză operațională în Donbas, ci reluarea ofensivei pe linia Izium-Sloviansk-Donețk, pentru completarea cuceririi regiunii administrative Donețk și a întregului Donbas.
  • Rușii au bombardat împrejurimile Harkov, inclusiv cu aviația, dar Comandamentul Ucrainean susține că un atac la sol al acestora a fost respins.
  • Pe Frontul de Sud, partizanii ucraineni încearcă sabotarea căilor ferate din jurul Melitopol și Tokmak, pentru a împiedica aprovizionarea cu muniție a Armatei Ruse.
  • Bombardamente între Herson și Nikolaev, unde Armata Ucraineană desfășoară o contraofensivă pentru eliberarea orașului Herson.

De ce sudul Ucrainei este locul în care se va da următoarea mare bătălie. „Contraatacurile ucrainene îi pun pe ruși într-o dilemă”

ACTUALIZARE 9.45 General-maiorul Mick Ryan, general australian în retragere, a explicat luni într-o serie de șapte postări pe twitter de ce sudul Ucrainei este locul în care se va da următoarea bătălie vitală, după ce rușii au reușit să cucerească în întregime regiunea Lugansk din estul țării.

Comentariile generalului Mick Ryan:

  • Donbasul a primit multă atenție în ultimul timp. Totuși, războiul din sudul țării și eliberarea porturilor ucrainene sunt de o importanță strategică mult mai mare.
  • Forțele armate ucrainene au început să erodeze treptat apărarea rusă din sudul Ucrainei, în special în regiunea Herson (unde autoritățile de ocupație instalate de Moscova au anunțat recentcă vor organiza un referendum pentru „alipirea de Rusia”).
  • Ucraina a fost ajutată în această regiune de apariția unei mișcări de rezistență ucraineană care operează în mai multe zone din sud.
  • Rușii, care și-au concentrat majoritatea capabilității ofensive în est, sunt, de asemenea, mai vulnerabili în sud.
  • Rușii au creat numeroase linii defensive care vor fi dificil de străpuns. Însă ucrainenii au arătat în acest război cât de eficientă poate fi o strategie defensivă dacă ea integrează senzori moderni, muniții de precizie, flexibilitate și comandă și control corecte.
  • Contraatacurile ucrainene din sudul țării pun forțele rusești într-o dilemă: să își continue ofensiva din estul Ucrainei sau să întărească semnificativ sudul?
  • Frontul sudic este vital pentru Ucraina. Este de o importanță strategică ca o campanie a Kievului să recupereze teritoriul și porturile. Dar, chiar și cu mai multe porturi deschise, Occidentul și Ucraina vor avea nevoie în continuare să găsească o soluție la blocada rusă din Marea Neagră.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Zelenski: Ucraina trebuie să fie cea mai liberă, modernă şi sigură ţară din Europa. Reconstrucția nu înseamnă doar reclădirea zidurilor

ACTUALIZARE 9.10 Volodimir Zelenski spune că Ucraina trebuie să devină cea mai liberă, mai modernă şi mai sigură ţară din Europa. Într-o nouă înregistrare video, președintele ucrainean susține că reconstrucţia țării sale presupune mai mult decât pur şi simplu reclădirea zidurilor distruse de război.

Potrivit lui Zelenski, nu trebuie să se aştepte sfârşitul campaniei militare ruse pentru a începe reconstrucţia infrastructurii distruse a Ucrainei, relatează dpa. 

Remarcând că zeci de mii de locuinţe au fost distruse în zonele ce s-au aflat sub ocupaţia forţelor ruse, dar care au fost recucerite treptat de trupele ucrainene, Zelenski a spus că este necesar ca pregătirile pentru perioada de iarnă să înceapă acum, nu în ultimul rând pentru a putea asigura surse de energie fiabile.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zenenski.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zenenski. Foto: Profimedia Images

Părţi importante din economia Ucrainei au fost oprite din cauza luptelor, a amintit Zelenski, adăugând că reconstrucţia Ucrainei ar trebui să presupună mai mult decât pur şi simplu reclădirea zidurilor.

Volodimir Zelenski a abordat doar în treacăt recentele succese ale forţelor armate ruse în regiunea Donbas, mai scrie sursa citată de Agerpres. Trupele ucrainene au fost nevoite să se retragă duminică din oraşul Lisiciansk, în timp ce armata rusă şi-a pecetluit controlul asupra regiunii Lugansk, unde de săptămâni de zile au loc lupte intense.

Care sunt planurile lui Putin după căderea Luganskului

ACTUALIZARE 8.40 Încă o dată, rușii au avansat. Și încă o dată, ucrainenii s-au văzut nevoiți să se retragă. Lunga și crâncena bătălie care se prefigura în Lisiceansk nu a mai avut loc. Ucrainenii susțin că au ales, în schimb, „o retragere strategică” din acest oraș și, odată cu el, din întreaga regiune Lugansk, intrată oficial de luni sub controlul militar al Rusiei. Kievul pare astfel să fi învățat din lecția amară a Mariupolului și preferă să-și retragă trupele în loc să riște ca ele să fie prinse în încercuire. Pentru Vladimir Putin, noile obiective sunt acum cucerirea orașelor Kramatorsk și Sloviansk din regiunea învecinată Donețk. Care va fi evoluția războiului în cazul în care întregul Donbas se va afla sub controlul total al Rusiei  rămâne însă o necunoscută. Răspunsul depinde însă în mare măsură de starea în care se va afla în acel moment armata rusă, se arată într-o analiză BBC.

Capturarea orașului Lisiceasnk permite forțelor ruse să preia controlul întregii regiuni Lugansk, ceea ce reprezintă unul din obiectivele strategice pe care Vladimir Putin și le-a propus în momentul în care a decis invadarea Ucrainei. Putin a felicitat de altfel luni trupele ruse şi separatiste pentru „eliberarea” întregii regiuni Lugansk din estul Ucrainei, o etapă importantă pentru Moscova în campania sa militară în Ucraina, şi a ordonat forţelor sale să continue ofensiva în estul Ucrainei.

Cu toate acestea, ucrainenii au calificat modul în care s-au apărat în zona Lisiceansk-Severodonețk drept o „operațiune militară încununată de succes”, după cum s-a exprimat Oleksîi Arestovici, consilierul președintelui Volodimir Zelenski.

„Trupele noastre s-au retras pe poziții mult mai bine întărite. Am rezistat în Lugansk aproape 5 luni. Cât timp am ținut linia de apărare aici, am construit noi fortificații în Donețk. Acum, trupele noastre sunt acolo”, a declarat pentru BBC guvernatorul ucrainean al Luganskului, Serhii/Serghei Haidai.

Citiți continuarea AICI

Cum ar putea grâul furat din Ucraina să „scufunde” orice armistițiu în Marea Neagră (Politico)

ACTUALIZARE 8.10 În dimineața zilei de 30 iunie, vasul de transport Jibek Jolî, care înseamnă „Drumul mătăsii” în limba kazahă, a plecat din portul ucrainean Berdiansk cu 7.000 de tone de cereale la bord. Mulți analiști cred că marfa a fost cel mai probabil furată din depozitele ucrainene și avertizează că soarta livrărilor de grâne pune acum în pericol semnarea unui posibil acord în Marea Neagră pentru facilitarea transportului de cereale din Ucraina, care ar putea ameliora criza alimentară cu care se confruntă întreaga lume, scrie Politico.

Șeful teritoriului ocupat de ruși în regiunea Zaporojie a descris vasul ca fiind „prima navă comercială” care a părăsit portul din Ucraina după luni de război și care transportă provizii esențiale pentru „țările prietene”.

„Este o farsă totală”, a spus Nazar Bobițki, reprezentantul polonez în Ucraina al Uniunii Poloneze a Angajatorilor și Antreprenorilor. Rusia ar încerca în acest fel să arate lumii că poate să organizeze coridoare sigure pentru cereale, cu condiția ca ele să pornească din porturile ocupate de ruși, ceea ce ar însemna că fermierii ucraineni ar trebui să predea cerealele rușilor pentru ca ele să fie transportate, potrivit lui Bobițki.

Decizia Rusiei de a trimite vasul Jibek Jolî în această călătorie este o provocare tipică care ar putea avea consecințe extinse. Destinația vaporului a fost orașul port turcesc Karasu, ceea ce pune guvernul de la Ankara într-o poziție delicată.

Citiți continuarea AICI

ACTUALIZARE 8.00 Imagini surprinse în Donețk, oraș controlat de soldații lui Vladimir Putin, unde armata ucraineană a atacat gara. Acolo, rușii aveau depozitate muniție și armament, care ar fi urmat să fie trimise pe front pentru a fi folosite în lupte.

Acestea nu au mai ajuns, pentru că trupele Kievului au efectuat un atac puternic cu lansatoarele americane HIMARS.

În imaginile care au apărut pe Twitter și Telegram se pot observa mai multe coloane de fum care se ridică deasupra orașului Donețk, aflat sub control rusesc.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Și zilele trecute, ucrainenii au bombardat cu succes depozite militare din regiunea cu același nume. Atacul vine după ce Rusia a preluat controlul regiunii Lugansk.

Armata ucraineană a anunțat că se retrage din Lisiceansk, ultimul oraș unde mai lupta în zonă, din cauza superiorității trupelor de ocupație. Vladimir Putin personal și-a felicitat soldații pentru victorie.

Vladimir Putin: Vă cer să acordați un premiu de stat întregului personal de serviciu care a excelat în timpul acestei acțiuni militare (n. red. în regiunea Lugansk a Ucrainei). Pe baza rapoartelor zilnice, știu că în armata rusă există o mulțime de soldați curajoși și profesioniști, într-un sens bun. Toți ar trebui să fie decorați cu toate premiile de stat relevante.

Luptele se vor intensifica acum, cel mai probabil în Donețk, regiune pe care rușii vor încerca s-o cucerească în totalitate. Bombardamente intense au avut loc acolo, dar experții spun că răul cel mare abia acum va urma. În acest timp, Uniunea Europeană a anunțat că va crea o platformă pentru reconstrucţia Ucrainei. Kievul estimează că va avea nevoie de aproximativ 750 de miliarde de dolari pentru a face acest lucru.  

Cele mai recente informații legate de războiul din Ucraina:

  • Numărul mercenarilor străini din Libia a scăzut, evoluţie cauzată parţial de războiul din Ucraina, a declarat luni un expert ONU citat de dpa.
  • Turcia a oprit o navă sub pavilion rusesc în largul coastei sale la Marea Neagră şi investighează acuzaţiile ucrainene potrivit cărora aceasta transportă cereale furate, a declarat luni un responsabil turc de rang înalt.
  • Premierul britanic Boris Johnson a declarat luni că este nevoie de rute alternative pentru a scoate cerealele blocate în Ucraina, inclusiv prin fluviul Dunărea, dacă nu pot fi transportate prin Strâmtoarea Bosfor din Turcia.
  • Marea Britanie a anunțat un nou pachet de sancțiuni împotriva Belarusului, inclusiv o interdicție comercială asupra unor bunuri în valoare de aproximativ 60 de milioane de lire sterline (73 de milioane de dolari), din cauza rolului pe care îl joacă Minskul în susținerea invaziei ruse din Ucraina.
  • Biroul procurorului regional din Zaporojie a lansat luni o anchetă penală privind furtul a peste 400 de tone de cereale și semințe de floarea-soarelui de la o întreprindere agricolă ucraineană din această regiunea din sud-estul țării, potrivit unui comunicat publicat pe site-ul procurorului regional și citat de CNN.
  • Uniunea Europeana va crea o platformă care să coordoneze reconstrucţia Ucrainei după războiul cu Rusia, a declarat luni preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în timp ce preşedintele Volodimir Zelenski a susţinut că reconstrucţia Ucrainei este „sarcina comună a întregii lumi democratice”. Potrivit premierului ucrainean, Denis Șmigal, costurile acestei reconstrucții sunt estimate la circa 750 de miliarde de dolari.
  • Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a acuzat luni Occidentul că se foloseşte de criza alimentară, încercând să dea vina pe Rusia, pentru a institui o prezenţă navală NATO în Marea Neagră.

 

Editor : G.M. | M.D.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri