Ucraina acuză Rusia că îşi sporeşte prezenţa militară la graniţele sale: Reprezintă o ameninţare la adresa securităţii statului

Data publicării:
militar culcat cu arma in. pozitie de tragere in donbas, ucraina
Situația la granițele Ucrainei se tensionează. Foto: Getty Images / Andrew Burton

Rusia concentrează forţe armate în apropiere de frontierele de sud, est şi nord ale Ucrainei, ceea ce constituie o ameninţare la adresa securităţii acestei țări, a declarat marţi comandantul şef al armatei ucrainene, general-colonelul Ruslan Homceak. El acuză Moscova de continuarea unei "politici agresive" faţă de Kiev, relatează Reuters şi Ukrinform, preluate de Agerpres.

În cadrul unui discurs ținut în Rada Supremă (parlamentul unicameral ucrainean), Ruslan Homceak i-a acuzat pe rebelii proruşi separatişti din estul ţării, sprijiniţi de Moscova, de încălcarea sistematică a armistiţiului din Donbas convenit în iulie 2020.

Ucraina şi Rusia îşi pasează una alteia responsabilitatea pentru escaladarea violenţei în conflictul care, potrivit Kievului, s-a soldat deja cu circa 14.000 de morţi din 2014, conform Reuters.

De asemenea, forţele guvernamentale ucrainene şi rebelii separatişti proruşi se acuză reciproc de încălcarea regimului de încetare a focului, iar autorităţile de la Kiev afirmă că 26 de militari ucraineni au fost ucişi până în prezent anul acesta, între care patru de lunetişti săptămâna trecută.

"Federaţia Rusă îşi continuă politica agresivă faţă de Ucraina", a declarat Homceak în parlament.

"Ameninţare la adresa securităţii militare a statului"

Potrivit acestuia, trupe ruseşti din diferite regiuni se adună în apropiere de frontiera cu Ucraina sub pretextul menţinerii în stare de pregătire de luptă sau pregătirii de viitoare exerciţii, Rusia "procedând la o concentrare progresivă de trupe în apropierea frontierelor de stat ucrainene".

"Se aşteaptă o concentrare suplimentară de trupe de până la 25 de grupuri tactice care, împreună cu forţele deja desfăşurate în apropierea frontierei de stat a Ucrainei, reprezintă o ameninţare la adresa securităţii militare a statului" a afirmat generalul Homceak.

El a adăugat că Moscova dispune la ora actuală de efective de 32.700 de militari în Crimeea anexată de Rusia în 2014, în timp ce ofiţerii săi comandă efective de 28.000 de militari separatişti staţionaţi în teritoriile ocupate temporar în estul Ucrainei.

Pentru formarea agenţilor de informaţii există în teritoriile ocupate din estul ţării un aparat de consilieri militari şi instructori ai forţelor armate ruse de peste 2.000 de persoane, a indicat comandantul şef al armatei ucrainene.

Ucraina, ţările occidentale şi NATO acuză Rusia de trimiterea de trupe şi de armament greu în sprijinul separatiştilor. Moscova susţine că acordă doar sprijin politic şi umanitar rebelilor, iar ruşii care luptă alături de aceştia în estul Ucrainei sunt voluntari.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri