Ucraina acuză Ungaria că îi încalcă suveranitatea teritorială

Data publicării:
transcarpatia

Adjunctul ministrului de Externe din Ucraina, Vasil Bodnar, acuză Ungaria că se comportă ca și când regiunea Beregovo (Transcarpatia) i-ar aparține teritorial. 

Oficialul ucrainean s-ar referit la eliberării de paşapoarte ungureşti cetăţenilor ucraineni de etnie maghiară într-una din localităţile de la graniţa dintre cele două ţări și la subiectul controversat al numirii unui comisar ministerial maghiar pentru dezvoltarea regiunii Beregovo, lucru privit la Kiev drept o sfidare la adresa integrității teritoriale a Ucrainei.

„Dacă Ucraina nu răspunde la aceste acțiuni ale Budapestei, această impunitate va duce la consecințe imprevizibile. Scopul nostru este să arătăm că suveranitatea ucraineană se extinde în regiunea în cauză și ne vom apăra această suveranitate”, a declarat Vasil Bodnar, citat de agenția Unian

Ucraina l-a declarat persona non grata, săptămâna trecută, pe consulul Ungariei de la Beregovo. 

Ucraina, care interzice dubla cetăţenie, deşi nu are prevăzute sancţiuni legale pentru cei care au primit-o, a declanşat o anchetă privind eliberarea de paşapoarte ungare la Beregovo. Anterior, ministrul de Externe ungar Peter Szijjartó a admis existenţa unor tensiuni între ţara sa şi Ucraina din cauza eliberării de paşapoarte ungureşti cetăţenilor ucraineni de etnie maghiară. Într-un interviu acordat postului de televiziune rusesc Rossia-24, şeful diplomaţiei ungare a declarat că ţara sa nu a făcut nimic rău, după ce Kievul a ameninţat cu expulzarea consulului Ungariei.

În replică, și Budapesta a decis expulzarea unui consul ucrainean, însoțită de avertismentul că ţara sa ar putea bloca aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană şi NATO.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri