Ucraina anunță trimiterea de noi trupe și echipamente pe frontul din Kursk, pentru a contracara atacurile rușilor

Data actualizării: Data publicării:
Gen.-col. Alexandr Sirski, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei
Gen-col. Oleksandr Sîrski, comandantul Forțelor Armate ale Ucrainei. Foto: Facebook

Ucraina îşi va consolida trupele care luptă în provincia rusă de graniţă Kursk, unde armata ucraineană a ocupat în august anul trecut o porţiune de teritoriu pe care armata rusă încearcă acum să-l recupereze complet printr-o contraofensivă, relatează agenţiile AFP şi Reuters, în urma unor afirmaţii făcute luni de comandantul-şef al armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sîrski.

„Am luat decizia de a consolida gruparea noastră cu forţele şi mijloacele necesare, inclusiv în ceea ce priveşte războiul electronic şi componentele fără pilot”, adică drone, a scris generalul Sîrski pe Facebook.

Rusia a revendicat în ultimele zile recâştigarea mai multor localităţi în Kursk şi de asemenea ocuparea unui sat în provincia ucraineană vecină Sumî. Situaţia trupelor ucrainene din Kursk s-a înrăutăţit accelerat săptămâna trecută, o serie de analişti şi bloggeri militari avertizând că o parte semnificativă a grupării de forţe ucrainene riscă să fie încercuită acolo de trupele ruse, scrie Agerpres.

Potrivit hărţilor de front publicate vineri de platforma ucraineană de analiză militară DeepState, circa două treimi din trupele ucrainene din regiunea Kursk erau aproape încercuite de trupele ruse. Această grupare semi-încercuită mai putea avea o comunicare cu efectivele armatei ucrainene dislocate în apropierea graniţei doar pe un coridor terestru cu o lungime de circa un kilometru şi o lăţime de sub 500 de metri, în timp ce armata rusă încerca să taie şi acest coridor.

Totuşi, comandantul-şef al armatei ucrainene a susţinut luni că acest risc a fost între timp îndepărtat şi că situaţia la graniţa dintre Ucraina şi Rusia este „sub control”. „În prezent, nu există nicio ameninţare de încercuire a unităţilor noastre din regiunea Kursk”, a spus generalul Oleksandr Sîrski.

În schimb, el pare să recunoască faptul că trupele ucrainene pierd teren în Kursk, afirmând că „unităţile iau măsuri adecvate pentru a manevra către linii defensive mai avantajoase”, o expresie folosită de obicei atât de armata rusă, cât şi de cea ucraineană pentru a semnala o retragere.

În ofensiva lansată pe 6 august în provincia rusă de graniţă Kursk trupele ucrainene au ocupat iniţial o suprafaţă de aproximativ 1.300 de km pătraţi, profitând de desfăşurarea slabă a armatei ruse acolo. În timp ce armata ucraineană a angajat în această operaţiune unele dintre cele mai bune unităţi ale sale, numeroşi soldaţi ruşi tineri recruţi au fost luaţi uşor prizonieri în ziua atacului.

În urma acţiunilor contraofensive ruseşti, susţinute şi de soldaţi nord-coreeni, care au suferit pierderi grele, la începutul lunii martie armata ucraineană mai controla în Kursk doar aproximativ o treime din teritoriul iniţial, care între timp s-a redus şi mai mult, o analiză a platformei DeepState estimând la circa 289 de kilometri pătraţi suprafaţa rămasă sub controlul trupelor ucrainene în această provincie rusă.

Un obiectiv al acestei incursiuni ucrainene a fost să forţeze Rusia să diminueze presiunea pe frontul din estul Ucrainei, însă armata rusă şi-a continuat înaintarea pe acest front. Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski consideră teritoriul ocupat în Kursk drept o posibilă monedă de schimb, în timp ce creşte presiunea din partea preşedintelui american Donald Trump pentru o încetare a focului şi încheierea ulterioară a unui acord de pace.

Editor : B.E.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Ce salariu trebuie să ai pentru un credit 30.000 euro. Dobânzile la Banca Transilvania, BRD, ING și...
Digi FM
Cea mai mare iubire a Papei Francisc. Amalia, femeia care ar fi putut schimba istoria: „Mi-a spus că dacă nu...
Pro FM
I-a fost infidel, dar iubirea lor nu s-a stins. Jon Bon Jovi, mesaj emoționant la aniversarea a 36 de ani de...
Film Now
Christina Applegate a dezvăluit că tatăl ei s-a stins din viață: „Este prima dată când chiar am plâns”
Adevarul
Planul B al Ucrainei. Pe ce mizează armata ucraineană pentru a putea continua lupta
Newsweek
FOTO S-a pensionat la 43 de ani cu 15.500 lei pensie specială. A pus deoparte și peste 200.000 euro
Digi FM
Andrew, fiul Ozanei Barabancea, a făcut ieri infarct, la numai 24 de ani: “Nu trebuie să te suprasoliciți...
Digi World
De ce uităm unde am pus cheile sau ochelarii? Știința neatenției e ușor de explicat
Digi Animal World
Descoperirea șocantă făcută de un bărbat în propriul dormitor. Ce se ascundea în perna sa: „Așa ceva nu am...
Film Now
Gary Oldman i-a cerut scuze lui Demi Moore pentru comportamentul distructiv, în timp ce filmau „The Scarlet...
UTV
Laura Cosoi și familia ei au fost afectați de pana de curent care a paralizat Spania și Portugalia: „Am trăit...