Ucraina este dispusă să discute cu Rusia despre Crimeea, dacă următoarea contraofensivă va avea succes (Financial Times)

Data actualizării: Data publicării:
Crimeea
Un oficial chinez de rang înalt spune că „nu vede de ce” Beijingul n-ar susţine Kievul. Sursa foto: Profimedia Images

Un consilier de rang înalt al preşedintelui Volodimir Zelenski a declarat pentru Financial Times că Ucraina este dispusă să discute cu Rusia despre viitorul Crimeei, dacă următoarea contraofensivă a forțelor ucrainene va avea succes.

Afirmațiile lui Andrii Sîbiha, adjunctul şefului de cabinet al lui Zelenski, este cea mai explicită declaraţie privind interesul Ucrainei pentru negocieri de când Kievul a întrerupt discuţiile de pace cu Kremlinul, în aprilie anul trecut, precizează sursa citată. „Dacă vom reuşi să ne atingem obiectivele strategice pe câmpul de luptă şi când ne vom afla la graniţa administrativă cu Crimeea, suntem gata să deschidem o pagină diplomatică, pentru a discuta această problemă”, a declarat Andrii Sîbiha, referindu-se la contraofensiva ucraineană anunțată de ceva timp de Kiev.

El precizează însă că dispoziția Kievului de a relua negocierile cu Moscova în privința Crimeei nu înseamnă că Ucraina „exclude calea eliberării” peninsulei de sub controlul Rusiei. „Asta nu înseamnă că excludem calea eliberării (Crimeei) de către armata noastră”, a adăugat oficialul ucrainean.

Andrii Sîbiha este un diplomat cu experienţă, care se concentrează pe politica externă în cadrul biroului preşedintelui şi a fost alături de Zelenski în momente-cheie ale războiului. El a declarat că preşedintele şi consilierii săi vorbesc acum în mod special despre Crimeea, în timp ce armata ucraineană se apropie de lansarea contraofensivei pentru a recâştiga teritoriul ocupat de ruşi.
Ucraina a întrerupt discuţiile cu Moscova după descoperirea unor presupuse crime de război ale ruşilor în Bucea, suburbie a Kievului, iar Zelenski a semnat un decret prin care a statuat imposibilitatea negocierilor cu Putin, după ce Kremlinul a anexat patru provincii ucrainene, în septembrie.

Până în prezent, Zelenski a exclus discuţiile de pace până când forţele ruseşti nu vor părăsi întreaga Ucraină, inclusiv Crimeea.

Crimeea se află sub ocupaţie rusă din februarie 2014 şi a fost anexată de Moscova în luna următoare, după un simulacru de referendum - o mişcare condamnată la nivel internaţional ca fiind o acaparare ilegală de teritoriu.

Mihailo Podoliak, consilier al preşedintelui Zelenski, a declarat miercuri pentru Radio Europa Liberă că forţele ucrainene vor fi „la uşa Crimeei” în „cinci până la şapte luni”.

Mai mulți aliaţii occidentali ai Ucrainei se tem însă că Vladimir Putin ar putea recurge la arme nucleare tactice pentru a apăra peninsula, al cărei statut Kremlinul spune că nu este negociabil.„Unora dintre ei le este atât de frică de apropierea Ucrainei de granița administrativă a Crimeei, încât încearcă direct sau indirect să amâne acest moment”, a declarat Alyona Getmanchuk, director la New Europe Centre din Kiev.

De aceea, declarațiile lui Andrii Sîbiha îi pot liniști pe oficialii occidentali care sunt sceptici cu privire la capacitatea Ucrainei de a recupera peninsula şi care se tem că orice încercare de a face acest lucru pe cale militară l-ar putea determina pe Putin să escaladeze războiul, eventual cu arme nucleare, notează Financial Times.

 

 

Editor : C.L.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri