Ucraina investighează doborârea avionului din Iran ca un caz de „omucidere voluntară”

Data publicării:
Vedere aeriană cu trupurile pasagerilor avionului ucrainean doborât deasupra Teheranului
Foto: Agerpres

Procurorul general al Ucrainei a anunțat sâmbătă seara că a schimbat încadrarea juridică a infracțiunilor în cazul avionului doborât în Iran, iar investigațiile se vor orienta pentru a dovedi un posibil caz de „omucidere și distrugere voluntară”, anunță agenția UNIAN.

„Pe baza rezultatelor obținute după prelucrarea datelor pe care le avem ca urmare a coopoerării cu partenerii noștri internaționali, precum și de la experții și autoritățile ucrainene aflați la locul tragediei, Biroul Procurorului General a decis să schimbe încadrarea juridică a faptelor penale”, anunță comunicatul procurorului general al Ucrainei.

„Ancheta va continua sub incidența acelor articole din Codul Penal al Ucrainei care se referă la uciderea voluntară a două sau mai persoane și distrugerea unei aeronave”, precizează comunicatul.

Schimbarea încadrării juridice - faptele fiind cercetate inițial ca „încălcare a regulilor de siguranță a traficului” și „operațiune de transport aerian soldată cu deces” - intervine după ce Iranul a recunoscut, sâmbătă, că a doborât din greșeală zborul civil ucrainean, la bordul căruia se aflau 176 de oameni.

Într-o primă reacție, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a spus că recunoașterea greșelii din partea Iranului nu este suficientă și a enunțat o serie de alte condiții puse părții iraniene: să facă o anchetă completă și transparentă, să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției, să înapoieze rămășițele pământești ale celor decedați, să plătească despăgubiri și să transmită scuze oficile prin canalele diplomatice.

Editor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri