Ucraina investighează o posibilă nouă groapă comună în Harkov. „Militarii mi-au spus că au văzut un loc de înmormântare pentru soldaţi”

Data actualizării: Data publicării:
A Ukrainian soldier enters a destroyed building at an industrial chicken farm, near which the Russian forces were dug in, near a suspected mass grave in Kozacha Lopan, Kharkiv region
Ucrainenii cercetează o posibilă nouă groapă comună lăsată în urmă de ruși, lângă o fostă fermă de pui, transformată în hangar pentru tancuri, în regiunea Harkov. Foto: Profimedia

Ucraina a anunţat luni că face cercetări cu privire la o presupusă groapă comună situată în nord-est, la doar câțiva kilometri de granița cu Rusia, într-o zonă recent eliberată în urma contraofensivei din regiunea Harkov. Anunţul vine la zece zile după ce Kievul descoperise peste 440 de morminte şi o groapă comună lângă Izium, în aceeaşi regiune.

Locul în care autorităţile ucrainene efectuează cercetări este o fermă industrială de păsări situată în apropiere de localitatea Kozacia Lopan, la mai puţin de trei kilometri de graniţa cu Rusia.

În timpul ocupaţiei ruse a regiunii Harkov în ultimele luni, armata rusă folosit ferma respectivă pe post de hangar pentru a-şi ascunde tancurile, potrivit Reuters, preluată de Agerpres.

Autorităţile ucrainene au vorbit luni de existenţa a „până la 100 de cadavre” în acest loc, fără a oferi totuşi mai multe detalii.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski indicase într-un interviu acordat postului de televiziune american CBS News că au fost descoperite alte „două gropi comune, nişte gropi comune mari cu sute de persoane” în ele, fără a preciza locul unde se află acestea.

La începutul lunii septembrie, trupele ucrainene au început o contraofensivă care le-a permis să recucerească zone extinse în această regiune, ajungând la graniţa recunoscută la nivel internaţional între Ucraina şi Rusia.

Dar prezumtiva groapă comună rămâne la ora actuală în raza de acţiune a artileriei ruse. Echipe de genişti ucraineni lucrează la deminarea locului, ceea ce face ca cercetările unor echipe de experţi să fie imposibile în acest stadiu.

Liudmila Vakulenko, şefa administraţiei locale din Kozacia Lopan, a spus că armata ucraineană încercase într-o primă fază să preia controlul asupra oraşului de la ruşi în aprilie, dar fără succes.

După recucerirea localităţii, „militarii mi-au spus că au văzut un loc de înmormântare pentru soldaţi, dar nu mi-au zis câte morminte” erau acolo, a indicat ea luni.

Autorităţile ucrainene suspectează trupele Moscovei că au îngropat în acel loc soldaţi ucraineni, dar şi camarazi ai lor de arme şi civili ucişi în zonă.

La mijlocul lunii septembrie, autorităţile ucrainene au descoperit peste 440 de morminte şi o groapă comună în apropiere de Izium, într-o pădure de pini de la marginea acestui oraş din nord-estul ţării recucerit de forţele Kievului de la trupele ruse.

De la începutul intervenţiei sale militare în Ucraina, Rusia a negat în repetate rânduri că trupele sale ar fi comis astfel de abuzuri. Kremlinul a calificat drept „minciuni” descoperirea mai multor sute de morminte la Izium.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri