Iranul recunoaște doborârea avionului ucrainean. Reacția președintelui Volodimir Zelenski

Data actualizării: Data publicării:
volodimir-zelenski-fb
Foto: Facebook / Zelenskiy95

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis un comunicat, după ce Iranul a recunoscut că a doborât din greșeală avionul companiei Ukraine International Airlines, care avea 176 de oameni la bord.

Președintele Zelenski spune că recunoașterea greșelii din partea Iranului nu este suficientă și enunță o serie de alte condiții:

„Această dimineață nu a fost una bună, dar a adus adevărul. Chiar înainte de încheiarea anchetei comisiei internaționale, Iranul a recunoscut că a doborât avionul ucrainean. Noi însă insistăm pe o recunoaștere deplină a vinei. Ne așteptăm ca Iranul să facă o anchetă completă și transparentă, să-i aducă pe cei responsabili în fața justiției, să înapoieze rămășițele pământești ale celor decedați, să plătească despăgubiri și să transmită scuze oficile prin canalele diplomatice. Sperăm că ancheta va continua fără amânări artificiale și obstacole. Cei 45 de profesioniști ai noștri au nevoie de acces deplin și de angajamentul de a face dreptate” - transmite președintele Volodimir Zelenski în comunicatul citat de CNN.

Autoritățile iraniene au recunoscut sâmbătă dimineață că zborul 752 al companiei Ukrainian International Airlines, care s-a prăbușit la 8 ianuarie la câteva minute după decolarea de pe aeroportul din Teheran, a fost doborât cu rachete, din cauza unei erori umane.

Ucraina a trimis la locul tragediei o serie de experți, iar mulți dintre ei au lucrat și la ancheta zborului MH17 care a fost doborât de o rachetă trasă de separatiștii din estul Ucrainei. În 2014 o aeronavă Malaysia Airlines, ce plecase din Olanda, a fost doborâtă de o rachetă trasă de separatiștii din estul Ucrainei, susținuți de Rusia. Toţi cei 283 de pasageri, dintre care 196 erau olandezi, şi 15 membri au echipajului au murit. Patru suspecţi urmează să fie judecaţi pentru crimă, în martie 2020, în Olanda, în acest dosar.

Redactor: Luana Păvălucă

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri