Ucraina respinge ultimatumul dat de Rusia pentru predarea soldaților din Mariupol. Premierul ucrainean: „Vor lupta până la capăt”

Data actualizării: Data publicării:
arme printre daramaturile provocate de bombardamentele ruse in mariupol
Ucraina a respins duminică ultimatumul Rusiei privind predarea forţelor de la Mariupol. Foto: Profimedia Images

Ucraina a respins, duminică, ultimatumul Rusiei privind predarea forţelor de la Mariupol şi a anunţat că luptătorii ucraineni vor rezista "până la capăt". 

Premierul ucrainean Denis Şmihal a declarat televiziunii americane ABC, citată de Reuters, după ce trecuse ora 03.00 GMT fixată de Moscova pentru capitularea în oraşul-port de la Marea Azov, că Mariupolul "încă nu a căzut".

Ministerul rus al Apărării a dat un ultimatum forțelor ucrainene care încă luptă în orașul asediat Mariupol să depună armele până duminică la ora 6:00, ora Moscovei (03:00 GMT, 6:00, ora României), pentru a avea "garanţia că rămân în viaţă". "Este singura lor şansă", arăta un mesaj pe Telegram, preluat de AFP.

Şmihal a asigurat că "forţele noastre militare, soldaţii noştri sunt încă acolo. Vor lupta până la capăt", scriu agențiile de presă internaționale, citate de Agerpres.

Kuleba: Situaţia de la Mariupol ar putea reprezenta o "linie roşie" în ceea ce privește negocierile cu Rusia

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a declarat televiziunii CBS, preluată de Reuters, că nu au mai existat recent comunicaţii diplomatice între ţara sa şi Rusia, iar situaţia de la Mariupol ar putea fi o "linie roşie" în această privinţă.

Duminică dimineaţa, statul-major ucrainean a comunicat că aviaţa rusă a bombardat Mariupolul, atacând din regiunea vecină Doneţk, în timp ce în apropierea portului aveau loc "operaţiuni de asalt", informează AFP.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a transmis într-un mesaj video că situaţia de la Mariupol "rămâne cât de gravă se poate; pur şi simplu inumană". El a declarat televiziunii CNN că i-a invitat la Kiev pe omologii săi american şi francez, Joe Biden, respectiv Emmanuel Macron.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri