Ucraina s-a conectat la rețeaua electrică a UE. Statul poate exporta energie și României

Data actualizării: Data publicării:
Power lines in Lviv, Ukraine - 6 Jun 2021
Ucraina va relua exporturile de energie electrică către Europa după o pauză de şase luni. Foto: Profimedia Images

Ucraina speră să facă 1,5 miliarde de euro din exporturile de energie electrică către UE până la finalul anului și să câștige mai mult în viitor după ce a obținut dreptul de a exporta acolo, a declarat miercuri un consilier al ministerului energiei ucrainean, transmite Reuters.

Rețeaua electrică din fosta republică sovietică ucraineană a început să planifice decuplarea de la rețelele ruse și beloruse în 2014 după ce Rusia a anexat Crimeea. Aceasta testa autonomia sistemului în februarie, când a invadat Rusia, ceea ce făcut ca Kievul să se deconecteze pe deplin cu doi ani jumate mai devreme decât plănuise.

Ucraina a aplicat în martie să se alăture sistemului energetic european ENTSO-E cât de curând posibil iar marți a primit dreptul de a exporta energia sa către Europa, a anunțat miercuri Ukrenergo.

Toate liniile necesare ale Ucrainei sunt pregătite să exporte electricitate către România, Ungaria, Slovacia și Polonia, spune Lana Zerkal, un consilier al ministrului energiei, într-un interviu pentru postul public de televiziune Suspilne.

„Până la sfârșitul anului, în circumstanțe normale, vom putea să câștigăm aproximativ 1,5 miliarde de euro”, a spus aceasta, adăugând că sistemul Ucrainei funcționa în sincron cu cel al UE.

„Am început în martie iar acum UE ne deschide nouă oportunitatea tehnică de a începe transportul comercial și să facem bani în urma acestuia. Este foarte important pentru noi ca...în ciuda războiului am putut s-o facem cu 2 ani jumate mai devreme decât planificasem”, a spus ea.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri