Ucraina salută sprijinul lui Joe Biden și cere Rusiei să diminueze tensiunile de la graniță prin mijloace diplomatice

Data actualizării: Data publicării:
Volodimir Zelenski
„Suntem recunoscători preşedintelui Biden pentru sprijinul neclintit faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”. Sursă foto: Getty Images

Ucraina este recunoscătoare pentru sprijinul preşedintelui american Joe Biden şi cere Rusiei să folosească mijloace diplomatice pentru diminuarea tensiunilor regionale, a afirmat marţi Mihailo Podoleak, consilierul şefului Biroului Preşedintelui Ucrainei Volodimir Zelenski, relatează Reuters.

În primele declaraţii oficiale ale Kievului după ce preşedintele Biden a discutat marţi, în cadrul unui summit virtual, cu omologul său rus Vladimir Putin, Mihailo Podoleak a apreciat că dialogul Biden-Putin nu a produs senzaţii.

Suntem recunoscători preşedintelui Biden pentru sprijinul neclintit faţă de suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei, a afirmat el, potrivit unui comunicat.

Susţinem apelul preşedintelui Biden adresat liderului rus de a reveni la instrumentele diplomatice şi de a asigura dezescaladarea în regiunea noasră. Vom continua să ne coordonăm cu partea americană pentru a obţine rezultate concrete în interesul Ucrainei, a subliniat Mihailo Podoleak, citat de Agerpres.

Preşedintele SUA, Joe Biden, i-a transmis marți omologului său rus, Vladimir Putin, că Rusia se va confrunta cu sancţiuni severe, în special economice în cazul unei escaladări militare în Ucraina, în cadrul summitului virtual dintre cei doi şefi de stat, a indicat Casa Albă într-un comunicat.

Potrivit comunicatului, preşedintele american a exprimat de asemenea profunda preocupare a SUA şi a aliaţilor lor faţă de concentrarea de trupe ruseşti la frontiera cu Ucraina.

Washingtonul, NATO şi Kievul acuză Moscova de concentrarea trupelor la frontiera cu Ucraina în vederea unui atac împotriva acestei ţări. Acest scenariu aminteşte de anul 2014 şi de anexarea rusească a peninsulei Crimeea, iar apoi de declanşarea în estul Ucrainei a unui conflict armat soldat deja cu peste 13.000 de morţi.

Joe Biden a sporit presiunea asupra Rusiei în ultima perioadă, afirmând că pregăteşte „iniţiative” pentru apărare Ucrainei în cazul unei invazii ruseşti.

Administraţia SUA, precum şi oficialii ucraineni, susţin că Rusia ar pregăti un atac asupra Ucrainei, după ce în apropierea frontierei cu aceasta au fost comasate importante forţe militare ruse cu efective de 90.000 - 100.000 de soldaţi, conform Kievului şi Washingtonului.

Un înalt responsabil american a declarat cotidianului Washington Post, sub acoperirea anonimatului, că Moscova pregăteşte să lanseze asupra Ucrainei 100 de batalioane compuse din grupuri tactice cu efective estimate la 175.000 de soldaţi, precum şi tancuri, piese de artilerie şi alte echipamente.

Moscova răspunde că nu are nicio intenţie de acest fel şi acuză la rândul ei Kievul că deplasează trupe în apropierea graniţei. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a susţinut luna trecută că Ucraina pregăteşte provocări în Donbas (estul separatist prorus al Ucrainei) astfel încât să primească ajutor occidental.

Citește și: Emmanuel Macron despre tensiunile cu Rusia: Strategia noastră este un proces de calmare

Editor : Marco Badea

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri