Ucraina şi Rusia se pregătesc pentru a treia rundă de negocieri de pace

Data actualizării: Data publicării:
Negociatori dau mâna
Imagine de la a doua rundă de negocieri între delegaţia rusă şi cea ucraineană. Foto: Profimedia Images

După o săptămână şi jumătate de război, se aşteaptă ca Rusia şi Ucraina să se întâlnească luni pentru o a treia rundă de discuţii, ambele părţi sugerând anterior că aceasta ar putea avea loc luni. 

ACTUALIZARE ORA 15:00: Discuțiile dintre Rusia și Ucraina vor începe la 14:00 GMT (16:00 ora României), au informat, luni, oficialii ucraineni, potrivit BBC.

Anterior, agenția de presă din Belarus (BelTA), anunța că discuțiile sunt programate la ora 12:00 GMT, ora 14:00 ora României.

Cele două delegaţii s-au întâlnit ultima oară în regiunea Brest, în vestul Belarus, pentru a doua rundă de negocieri, când au agreat crearea de coridoare umanitare în oraşele asediate Mariupol şi Volnovaha pentru a facilita evacuarea civililor.

Negocierile de pace intervin în timp ce Statul Major al armatei ucrainene a avertizat că trupele ruse se pregătesc să ia cu asalt capitala Kiev. Într-un buletin dat publicităţii la primele ore ale zilei de luni, Statul Major al forţelor armate ucrainene a declarat că trupele ruse urmăresc să preia controlul deplin asupra oraşelor Irpin şi Bucea, nu departe de Kiev.

„Înţelegem că bătălia pentru Kiev va fi bătălie-cheie care se va da în zilele următoare”, a declarat într-o intervenţie televizată un consilier al ministrului de interne ucrainean Vadim Denisenko, potrivit Ukrainska Pravda.

O tentativă de evacuare din Mariupol a eşuat duminică, potrivit Kremlinului şi Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR). Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc pentru nerespectarea încetării focului convenită. Înregistrări video difuzate pe reţele de social media arată civili fugind sub tirurile deschise de forţele ruse, conform unor media ucrainene.

Citește și: Război în Ucraina. Oficial american: Moscova a masat 95% din capacitatea de luptă în Ucraina. Zelenski: Nu vom uita, nu vom ierta - LIVE TEXT

Ucraina: Cererile Rusiei sunt „innaceptabile”

Şeful delegaţiei ucrainene la negocierile cu Rusia, David Arahamia, a respins principalele cereri ale Moscovei, calificându-le drept „inacceptabile”, într-un interviu pentru Fox News.

„Nu aş spune că avansăm într-un mod rapid, dat fiind că mulţi oameni sunt ucişi în fiecare zi, în special civili”, a spus el duminică, întrebat dacă negocierile progresează. „Este dificil, la drept vorbind, dar demonstrăm unele progrese. Ce puţin, două grupuri se ascultă unul pe altul şi discută activ diferite lucruri. Singurele părţi asupra cărora este aproape imposibil de convenit sunt Crimeea şi aşa-numitele republici pe care Rusia insistă să le recunoaştem ca independente. Aceasta nu este acceptabil pentru societatea ucraineană”, a subliniat Arahamia.

Ucraina nu este dispusă să facă compromisuri în privinţa integrităţii sale teritoriale în cadrul discuţiilor cu Rusia, dar este deschisă să discute despre „modele non-NATO” pentru viitorul său, într-un forum mai larg, a adăugat negociatoriul ucrainean.

Rusia cere ca peninsula ucraineană Crimeea, pe care a anexat-o ilegal în 2014, să fie recunoscută ca făcând parte din teritoriul Federaţiei Ruse. În plus, doreşte ca regiunile Lugansk şi Doneţk, controlate de separatişti proruşi, să fie recunoscute ca state independente. Moscova mai cere o „demilitarizare” completă a Ucrainei.

Editor : I.C

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri