Ucraina vrea să schimbe numele de străzi care au legătură cu Rusia. „Chiar și fără aceste nume, vor exista prea multe cicatrici”

Data publicării:
Imagine cu clădirile rezidențiale distruse în Borodyanka, regiunea Kiev
Imagine cu clădirile rezidențiale distruse în Borodyanka, regiunea Kiev. Foto: Profimedia Images

Mai multe orașe ucrainene vor să schimbe numele de străzi și piețe care au legătură cu Rusia, în cadrul unui proces de „derusificare” în urma invaziei Moscovei, relatează Reuters.

La o zi după ce un uriaș monument din epoca sovietică, ce trebuia să simbolizeze prietenia dintre Rusia și Ucraina, a fost demontat la Kiev, consiliul capitalei ucrainene a anunțat că a întocmit o listă cu 467 de străzi și piețe care ar putea fi redenumite.

Printre acestea sunt și o piață centrală numită după Lev Tolstoi și o stradă numită Lacul Baikal. O șosea care poartă numele Minsk, capitala aliatului apropiat al Rusiei, Belarus, a fost, de asemenea, pusă pe listă.

De când Ucraina și-a declarat independența, în 1991, numele unor orașe au fost schimbate pentru a șterge moștenirea sovietică. Unii oficiali doresc acum să elimine și numele scriitorilor, poeților și lanțurilor muntoase din Rusia.

Igor Terehov, primarul orașului Harkov, a spus că după ce se va încheia războiul, va depune un proiect de lege la consiliul orășenesc pentru a redenumi străzile și piețele cu nume afiliate Rusiei.

„Chiar și fără aceste nume, vor exista prea multe cicatrici care ne vor aminti ce fel de vecin avem la granițele de est și de nord”, a scris el pe Telegram.

Orașe și sate din nordul Ucrainei au început deja procesul de redenumire a străzilor după unitățile armatei ucrainene care le-au apărat. La propunerea guvernatorului regiunii Cernihov, străzile sau piețele din capitala regională ar urma să fie redenumite după Brigada 1 de Tancuri.

Ministrul Culturii, Oleksandr Tkacenko, spune însă că nu ar trebui eliminate toate numele rusești, fără discriminare. Dând exemplul romancierului rus de origine ucraineană Nikolai Gogol, el a spus că unele „figuri aparțin moștenirii culturale globale”.

Moscova susține că invazia din Ucraina este o „operațiune militară specială” pentru dezarmarea și „denazificarea” Ucrainei. Kievul și Occidentul spun că acuzația privind nazismul este fără temei și că războiul este un act de agresiune neprovocat.

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri