Ucraina vs. Ungaria. O „listă a morții” în care este menționat numele ministrului ungar de Externe

Data actualizării: Data publicării:
transcarpatia

Conflictul diplomatic dintre Ungaria și Ucraina capătă accente tot mai grave, după ce în regiunea Transcarpatia a început să circule o „listă a morții” în care sunt menționate 300 de nume de maghiari, inclusiv oficiali de la Budapesta.

Pe listă s-ar afla și numele ministrului de Externe al Ungariei, Peter Szijarto, protagonistul din prima linie a confruntării dintre Budapesta și Kiev, relatează Radio Europa Liberă.

Lista a fost publciată pe site-ul ucrainean naționalist Mirotvoreț, care este, de fapt, o bază de date în care sunt menționați toți cei care sunt considerați dușmani ai Ucrainei.

Pe listă sunt trecuți și etnici maghiari din Transcarpatia care au primit de curând cetățenia ungară.

„Politica anti-ungară a atins un alt nivel”, a declarat Levente Magyar, secretar de stat din Ministerul de Externe de la Budapesta, acuzând Kievul că întreține o atmosferă de violență și frică la granița dintre Ungaria și Ucraina.

„Le cerem aliaților noștri din UE și NATO să analizeze cu atenție ce se petrece în Ucraina”, a adăugat oficialul ungar.

„Este o listă a morții, pentru că sunt enumerați cei pe care îi consideră inamici ai Ucrainei”, a atras atenția Magyar.

De cealaltă parte, Kievul susține, prin vocea ambasadoarei Ucrainei la Budapesta, Liubova Nepop, că nu are nicio legătură cu lista site-ului Mirotvoreț.

La începutul săptămânii, adjunctul ministrului de Externe din Ucraina, Vasil Bodnar, acuză Ungaria că se comportă ca și când regiunea Transcarpatia i-ar aparține teritorial. 

Oficialul ucrainean s-ar referit la eliberarea de paşapoarte ungureşti cetăţenilor ucraineni de etnie maghiară într-una din localităţile de la graniţa dintre cele două ţări și la subiectul controversat al numirii unui comisar ministerial maghiar pentru dezvoltarea regiunii Beregovo, lucru privit la Kiev drept o sfidare la adresa integrității teritoriale a Ucrainei.

Ucraina l-a declarat persona non grata, săptămâna trecută, pe consulul Ungariei din Transcarpatia. 

Ucraina, care interzice dubla cetăţenie, deşi nu are prevăzute sancţiuni legale pentru cei care au primit-o, a declanşat o anchetă privind eliberarea de paşapoarte ungare în Transcarpatia.

Anterior, ministrul de Externe ungar Peter Szijjarto a admis existenţa unor tensiuni între ţara sa şi Ucraina din cauza eliberării de paşapoarte ungureşti cetăţenilor ucraineni de etnie maghiară. Într-un interviu acordat postului de televiziune rusesc Rossia-24, şeful diplomaţiei ungare a declarat că ţara sa nu a făcut nimic rău, după ce Kievul a ameninţat cu expulzarea consulului Ungariei.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri