Ucrainenii i-au arestat pe profesorii ruși care au încercat "rusificarea" în nord-est și îi amenință cu 12 ani de închisoare

Data actualizării: Data publicării:
interiorul unei scoli bombardate de rusi
Școala bombardată în Ucraina. FOTO: Profimedia Images

Profesorii ruși trimiși în nord-estul Ucrainei au fost arestați după ce forțele de la Kiev au recucerit teritorii din regiune. Ei sunt acuzați că s-au implicat într-un proces de reeducare și rusificare a zonelor ucrainene care fuseseră cucerite de ruși în primele luni ale războiului și riscă 12 ani de închisoare, scrie The Moscow Times.

Moscova  a confirmat marți arestarea profesorilor ruși care au fost dislocați în nord-estul Ucrainei.

Confirmarea venită din partea autorităților ruse vine la o zi după ce vice-premierul ucrainean Irina Veresciuk a declarat că profesorii ruși riscă până la 12 ani de închisoare sub acuzația de încălcare a legilor și cutumelor în timp de război, fără a preciza despre câți profesori este vorba.

Președintele Comitetului de Investigații al Rusiei a ordonat dispunerea unui dosar penal în legătură cu reținerea de către armata ucraineană a profesorilor care predau programa școlară rusă în regiunea Harkov.

„Reprezentanții regimului de la Kiev au calificat această activitate drept infracțiune și au început urmărirea penală”, a comunicat Comitetul de Investigații al Rusiei, adăugând că „va evalua juridic acțiunile tuturor persoanelor implicate”.

Ministerul Educației din Rusia a respins afirmațiile cu privire la arestarea profesorilor săi, spunând că numai cadre didactice locale predau în școlile din regiunea Harkov de la 1 septembrie. Totodată, ministerul a susținut că profesorii ruși sunt „în siguranță” în teritoriile controlate de trupele ruse. 

„Învățământul rusesc nu are granițe. Intimidarea profesorilor este, evident, o nebunie”, a transmis ministrul Educației Serghei Kravtsov într -un comunicat. 

Informațiile transmise pe scară largă în timpul verii au arătat că profesorilor ruși li s-au promis salarii mai mari dacă se mută în teritoriile ucrainene ocupate, pentru a „corecta” educația copiilor ucraineni cu programe pro-ruse.

Efortul de „reeducare” este văzut ca parte a campaniei de rusificare a Moscovei în teritoriile ucrainene pe care le-a ocupat.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri