Ucrainenii își pun speranța în ploi, care să oblige trupele ruse să se deplaseze pe drumuri asfaltate

Data actualizării: Data publicării:
coloana rusa de blindate in ucraina, imagini din satelit
Cele mai recente imagini din satelit colectate și analizate de Maxar Technologies arată un convoi militar rusesc lung de 13 kilometri care se îndreaptă spre sudul Ucrainei. Foto: maxar Technologies via Profimedia
Din articol

Oficialii ucraineni au anunţat marţi că au avut loc noi bombardamente ruseşti în estul Ucrainei, zonă unde se concentrează acum ofensiva rusă, în timp ce o coloană lungă de vehicule militare a fost reperată din satelit în regiunea rusă Rostov, îndreptându-se spre Donbas. Ucrainenii își pun speranțe în ploile puternice care vor urma, pentru a obliga convoaiele rusești să se deplaseze pe șosele, ceea ce le-ar transforma în ţinte uşoare.

Armata ucraineană avertizase luni că se aşteaptă „foarte curând” la o ofensivă rusă în est, partea Ucrainei devenită ţinta prioritară a Kremlinului, după retragerea trupelor ruse din jurul Kievului şi din nordul Ucrainei. Pe teren, Rusia îşi consolidează şi reaprovizionează forţele din Donbas, în timp ce trupele ucrainene îşi consolidează poziţiile în est, în aşteptarea ofensivei ruse, săpând tranşee şi instalând mine pe marginea şoselelor.

Şeful administraţiei militare regionale din provincia Lugansk, Serhii Haidai, a declarat marţi că oraşele Severodoneţk, Lisiceansk, Kreminna, Novodrujesk şi Rubijne au fost din nou bombardate, 12 clădiri rezidenţiale fiind lovite de proiectile.

„În oraşele Kreminna, Severodoneţk şi Lisiceansk au loc zilnic evacuări”, dar „este foarte dificil să evacuăm oameni din oraşele Popasna şi Rubijne”, întrucât acestea sunt ocupate parţial de trupele ruse şi în unele zone bombardamentele sunt constante, a explicat oficialul ucrainean, potrivit CNN, preluat de Agerpres.

Ploi salvatoare

Serhii Haidai a mai spus că ploile puternice ar putea îngreuna înaintarea trupelor ruse.

„Acestea au început în ultimele zile să adune sute de unităţi de echipament greu, aducându-le mai aproape de linia frontului. Aceasta sugerează că ofensiva ar putea începe astăzi sau mâine, dar astăzi plouă. Conform prognozei, va ploua mai multe zile”, a spus Serhii Haidai.

El subliniază faptul că ploaia ar putea forţa vehiculele militare ruse să folosească şoselele, ceea ce le-ar transforma în ţinte uşoare pentru defensiva ucraineană.

Statul Major al armatei ucrainene a anunţat marţi că trupele ruse continuă să se regrupeze de-a lungul graniţelor de est ale Ucrainei şi că se aşteaptă la noi atacuri ruseşti pe direcţia localităţilor Popasna, din provincia Lugansk, şi Kurakhove, din provincia Doneţk, „cu obiectivul de a atinge graniţele administrative ale provinciei Doneţk”.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri