Ucrainenii, sfătuiți să plece din țară pentru a economisi curent. „Dacă voi consumați mai puțin, spitalele vor avea energia asigurată”

Data publicării:
cladiri intuneric pana de curent la kiev, doi oameni pe strada cu lanterna
Întreruperile de curent - atât programate, cât și neanunțate - au devenit un lucru obișnuit în multe părți din Ucraina. Foto: Profimedia

Directorul celei mai mari companii energetice private din Ucraina afirmă că oamenii ar trebui să ia în calcul să părăsească temporar țara, pentru a reduce cererea de electricitate, scrie BBC.

„Dacă pot găsi un loc unde să stea următoarele 3-4 luni, ar ajuta foarte mult sistemul (energetic)”, a declarat Maxim Timcenko, directorul executiv al companiei DTEK, pentru BBC.

Bombardamentele rusești au distrus aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei. Aproximativ zece milioane de ucraineni stau fără curent, în condițiile în care temperaturile au scăzut chiar sub zero grade în unele zone și au apărut primele ninsori.

Întreruperile de curent - atât programate, cât și neanunțate - au devenit un lucru obișnuit în multe părți din Ucraina, în condițiile în care Rusia continuă să trimită rachete asupra infrastructurii energetice a țării.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a dat de înțeles că bombardamentele sunt „consecință” a refuzului Ucrainei de a negocia cu Rusia.

Maxim Timchenko, a cărui companie livrează mai de un sfert din energia țării, spune că sistemul energetic slăbește cu fiecare lovitură a Rusiei, iar reducerea consumului de electricitate este soluția de a-l menține în funcțiune.

Și guvernul a făcut apel la populație să limiteze folosirea aparatelor electrocasnice, cum ar fi cuptoarele sau mașinile de spălat.

„Dacă voi consumați mai puțin, spitalele care tratează soldați răniți vor avea energia asigurată. Așa se explică faptul că, părăsind țara sau consumând mai puțin, îi ajutați pe ceilalți”, a mai declarat Maxim Timcenko.

Editor : B.P.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri