UE anunță că va acorda un ajutor de 600 de milioane de euro pentru Republica Moldova, înainte de alegerile decisive din iulie

Data actualizării: Data publicării:
preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen
Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, împreună cu preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Foto: Profimedia Images

Republica Moldova urmează să primească un pachet de recuperare economică de 600 de milioane de euro, pe parcursul unei perioade de trei ani, un efort fără precedent din partea Comisiei Europene față de o țară care nu aparține de blocul european, relatează Euronews.

Comisia Europeană a anunțat că Moldova va primi sumele de bani între 2021 și 2024 pentru a-i folosi în vederea redresării economice după pandemia de coronavirus și pentru a promova investițiile în țară.

Livrarea acestor bani este, însă, condiționată de reforme în domeniul judiciar și pentru combaterea corupției.

„Republica Moldova se află la o răscruce. Acest plan pentru redresarea economică a Moldovei reprezintă un efort fără precedent pentru a ajuta țara să își accentueze eforturile de reformă în interesul poporului”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. 

Banii europeni, care vor ajunge în Moldova sub formă de împrumuturi, granturi și investiții, sunt meniți să promoveze creșterea economică și sunt direcționați spre domenii precum tehnologie digitală, infrastructură și educație.

Alegeri anticipate în Republica Moldova, în iulie

Anunțul UE vine și în contextul în care moldovenii urmează să vină din nou la urne, în 11 iulie, pentru a alege un nou parlament. Alegerile anticipate au fost declanșate după ce președinta Maia Sandu a dizolvat parlamentul anterior, acesta fiind dominat o majoritate pro-rusă, condusă de fostul președinte, învins în alegeri, Igor Dodon.

Un sondaj de luna trecută, efectuat de o casă de sondare din Moldova, arăta că mai mult de două treimi dintre cei care au răspuns susțin aderarea țării la Uniunea Europeană.

În încercarea de a opri alegerile anticipate, în contextul în care forțele politice pro-europene par că au avantajul în sondaje, majoritatea pro-rusă din fostul parlament a încercat să schimbe majoritatea de la Curtea Constituțională a Moldovei fără nicio acoperire legală, declanșând, astfel, o criză constituțională.

La sfârșitul lunii aprilie, majoritatea parlamentară, formată din partide pro-ruse, în opoziție cu președinta Maia Sandu, au încercat revocarea din funcție a mai multor judecători de la Curtea Constituțională a Moldovei, deși aceștia nu pot fi demiși sau schimbați din funcție, conform Constituției țării. Maia Sandu anunța, ulterior, convocarea Consiliului Suprem de Securitate.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri