UE anunță un nou pachet de sancțiuni împotriva Moscovei. Borrell: „Va răni Rusia – și o va răni foarte rău”

Data actualizării: Data publicării:
josep borrell
Josep Borrell, șeful diplomației europene. Foto: Profimedia

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene au convenit marți să sancționeze mai multe persoane și entități din Rusia, după ce Moscova a recunoscut două regiuni separatiste din estul Ucrainei, Donețk și Lugansk.

Aprobarea finală a sancţiunilor va avea loc miercuri dimineaţă, precum şi intrarea lor în vigoare, odată ce vor fi publicate Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, a anunţat marţi seara preşedinţia franceză a Consiliului UE, în urma unei reuniuni a ambasadorilor celor 27 de state membre UE pe lângă instituţiile europene.

Toți membrii Dumei de stat, camera inferioară a parlamentului rus, care a votat pentru recunoașterea independenței republicilor separatiste, vor fi loviți de sancțiuni UE, a anunțat Josep Borrell, înaltul reprezentant al UE pentru politică externă.

„Acest pachet de sancțiuni care a fost aprobat în unanimitate de statele membre va răni Rusia - și o va răni foarte rău”, a spus Borrell, într-o conferință de presă.

„Facem asta în coordonare cu partenerii noștri, Marea Britanie, SUA și Canada, cu care am fost în contact strâns în ultimele ore”, a adăugat el.

Borrell a spus că sancțiunile includ 27 de persoane și entități care au un rol în „subminarea integrității teritoriale a Ucrainei”, a precizat oficialul european, printre care se află bănci şi sectorul de apărare rus.

Sancțiunile includ și limitarea accesului Rusiei la pieţele de capital europene, a mai spus Borrell.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat anterior că certificarea gazoductului Nord Stream 2 nu poate continua, având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei.

Conducta dintre Rusia și Germania a fost finalizată în septembrie anul trecut, dar nu este încă în funcțiune.

 

Editor : M.B.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri