UE ia în calcul noi sancțiuni pentru Belarus, dacă va participa la invazia Ucrainei. Putin și Lukașenko: Nu vor reuși să ne sufoce!

Data actualizării: Data publicării:
aleksandr lukasenko si vladimir putin stau de vorba
Vladimir Putin l-a primit vineri, 18 februarie 2022, pe Aleksandr Lukașneko la Kremlin Foto: kremlin.ru

Uniunea Europeană ia în considerare noi măsuri pentru a face mai eficiente sancţiunile existente împotriva Belarusului, au declarat pentru Reuters oficiali ai UE şi diplomaţi, care au precizat că blocul comunitar lucrează şi la sancţiuni care vor fi aplicate acestei țări dacă Minskul participă la invadarea Ucrainei.

Lumea nu va putea „să ne sufoce” cu sancţiuni, a declarat vineri liderul belarus Aleksandr Lukaşenko în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin în cadrul căreia cei doi lideri au discutat despre extinderea cooperării, relatează dpa, potrivit Agerpres.

Discuţiile despre noi sancțiuni care să vizeze Minskul intervin în contextul preocupărilor din ţările occidentale privind o posibilă invazie în Ucraina, care ar putea include trupe ruse staţionate în Belarus. Moscova neagă, însă, că plănuieşte o invazie.

În paralel, Ucraina cere UE să-i furnizeze ajutor de urgenţă şi instrucţie militară.

Belarusul a găsit „portițe” de ocolire a sancțiunilor în vigoare

Sancţiunile care sunt acum în vigoare împotriva Belarusului au fost impuse iniţial după ce preşedintele Aleksandr Lukaşenko a înăbușit protestele de după alegerile din august 2020 şi au fost înăsprite de mai multe ori de atunci.

Diplomaţii citați de Reuters au spus că noile măsuri ar putea fi îndreptate către acoperirea anumitor „portițe” despre care diplomaţi din ţările baltice susţin că sunt folosite de Minsk pentru a ocoli sancţiunile existente.

UE a interzis exportul de carbonat de potasiu din Belarus, un fertilizator, şi de produse petroliere. Însă diplomaţii citați de Reuters susțin că Belarusul exportă în continuare acest îngrășământ în UE, prin Ucraina, şi a intensificat exportul în UE de produse obţinute din cărbune.

Un oficial al UE a confirmat într-un briefing de presă că sunt în desfăşurare consultări pentru stabilirea unor noi sancţiuni economice împotriva Minskului, inclusiv în ceea ce priveşte exportul de carbonat de potasiu. Oficialul a adăugat că blocul comunitar ia în considerare noi sancţiuni împotriva Belarusului, dacă va participa la orice nou atac asupra Ucrainei.

Luni, reuniune a ministrilor de externe din UE

Oficiali din ţările baltice sunt aşteptaţi să ridice aceste probleme la reuniunea de luni a miniştrilor afacerilor externe din UE, chiar dacă Belarusul nu este pe agendă, scrie Reuters. Nicio decizie în această chestiune nu este aşteptată, totuşi, pentru luni.

Un purtător de cuvânt al serviciului diplomatic al UE a refuzat să comenteze în privinţa discuţiilor despre aceste sancţiuni.

Totodată, miniştrii UE ar urma să ia în considerare şi un nou sprijin pentru Ucraina.

Kievul a solicitat în această săptămână asistenţă de urgenţă de la UE care ar putea include provizii medicale, generatoare de electricitate şi alte echipamente de prim-ajutor în cazul unui atac din partea Rusiei, a spus un oficial al UE.

Statele UE care au evitat până acum să trimită arme Ucrainei iau în considerare să satisfacă aceste cereri folosind mecanismul UE de protecţie civilă, a spus oficialul UE.

Ucraina a solicitat ajutorul UE și împotriva atacurilor cibernetice şi hibride. Și acest lucru ar putea fi discutat la întâlnirea de luni, alături de planurile privind o posibilă misiune de instruire a UE în Ucraina, susţin surse diplomatice.

Putin: Sancțiunile sunt ilegale

Lumea nu va putea „să ne sufoce” cu sancţiuni, a declarat vineri liderul belarus Aleksandr Lukaşenko în timpul unei întâlniri cu preşedintele rus Vladimir Putin, în cadrul căreia cei doi lideri au discutat despre extinderea cooperării,.

„Este greu cu sancţiunile”, a recunoscut Lukaşenko, precizând că cele două ţări vor găsi o soluţie împreună. „Dar nu vor putea să ne sufoce”, a adăugat el.

La rândul său, Vladimir Putin a condamnat din nou sancţiunile , calificându-le drept „ilegale”, dar a spus că cele două ţări ar trebui să se pregătească pentru mai mult. „Sancţiuni vor fi introduse în orice caz. Asta nu este nimic altceva decât concurenţă incorectă”, a spus el.

Putin a reiterat că presiunea sancţiunilor - despre care a afirmat că sunt parte a eforturilor occidentale de a-şi întări propriile economii - au ajutat, de fapt, la consolidarea economiei Rusiei.

La rândul său, Lukaşenko a spus că el şi Putin au convenit să coopereze mai mult armonizându-şi pieţele de energie şi reglementările vamale şi de impozitare.

Editor : Luana Pavaluca

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Fiica lui Catherine Zeta-Jones, o copie fidelă a mamei sale la 21 de ani. Carys strălucește în rochia mamei...
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...