UE solicită companiei AstraZeneca să livreze vaccinurile produse inclusiv în fabricile din Marea Britanie

Data actualizării: Data publicării:
fabrica in care se produc vaccinurile companiei astrazeneca
AstraZeneca a anunțat că va livra o cantitate mai mică de vaccinuri anti-Covid în UE. Foto: Profimedia Images

Reprezentanții Uniunii Europene cer companiei AstraZeneca să livreze inclusiv doze de vaccin împotriva Covid-19 produse în cele două fabrici din Marea Britanie. Comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, susține că fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi încheiat între UE și compania farmaceutică și trebuie să furnizeze serurile stabilite.

AstraZeneca nu ar intenţiona să livreze în primul trimestru din 2021 decât un sfert din numărul de doze promis iniţial Uniunii Europene, notează AFP, citată de Agerpres.

Conform contractului cu UE de până la 400 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca/Oxford, firma britanică trebuie să producă în patru fabrici pentru a asigura cantităţile necesare. Dintre acestea, două se află pe teritoriul Uniunii, dintre care una în Belgia, şi două în Regatul Unit, mai scrie sursa citată. 

"Daţi-mi voie să fiu clară: nu există o ierarhie a acestor fabrici în contract, nicio diferenţiere între siturile din Regatul Unit şi cele din UE", a subliniat comisarul european pentru sănătate. "Fabricile britanice sunt incluse în contractul de precomenzi şi de aceea trebuie să furnizeze dozele aşteptate", a mai spus Stella Kyriakides.

AstraZeneca: producţia fabricilor din Regatul Unit este rezervată pentru britanici

Oficialii de la Bruxelles contestă explicaţiile directorului general al AstraZeneca, Pascal Soriot, care a susţinut că producţia fabricilor din Regatul Unit este rezervată pentru britanici, conform contractului încheiat cu Londra cu trei luni înaintea celui cu UE. O responsabilă europeană a confirmat: "Să reamintim cum stau lucrurile, ca să risipim orice îndoială: nu s-a pus niciodată problema ca aceste două fabrici fie pe planul al doilea sau de rezervă" pentru producţia vaccinurilor destinate UE.

Aceeaşi sursă a apreciat că "este inacceptabil să vedem cum calendarul livrărilor se reduce la o fracţiune", la "un sfert din ce trebuia să ni se livreze" în primul trimestru, deoarece UE a contribuit la "finanţarea riscului de producţie" pentru dezvoltarea vaccinului şi extinderea mijloacelor de producţie.

Comisia Europeană a alocat companiei AstraZeneca circa 336 de milioane de euro în acest scop, dar plata nu s-a făcut încă integral, a indicat sursa respectivă.

Comisia Europeana a cerut explicații companiei AstraZeneca

Aprobarea de către UE a vaccinului AstraZeneca este prevăzută vineri, dar compania a anunţat săptămâna trecută că vor fi livrate cantităţi mai mici decât se planificase, deoarece la o unitate de producţie europeană s-a înregistrat o "scădere a randamentului".

Reprezentanţii AstraZeneca au fost convocaţi de două ori luni să dea explicaţii statelor membre ale UE şi Comisiei Europene, care negociază în numele celor 27 de ţări. Justificările lor au fost considerate "nesatisfăcătoare", iar miercuri seara este programată o nouă reuniune.

"Nu am fost informaţi despre adevărata problemă", iar cum celelalte fabrici ale grupului, care trebuie de asemenea să poată produce pentru UE, nu sunt afectate, "explicaţiile lor sunt inconsistente", a afirmat responsabila europeană citată de AFP.

UE cere AstraZeneca să accepte publicarea contractului, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene. Un oficial european susţine că dezvăluirea condiţiilor agreate de părţi este justificată, cu atât mai mult cu cât "unele clauze au fost deja discutate în spaţiul public", fiind prezentate chiar de directorul companiei.

Editor : A.A.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri