UE va impune interdicții companiei aeriene de stat din Belarus, înainte de sancțiuni economice, spun diplomați europeni

Data actualizării: Data publicării:
Aleksandr Lukașenko, președintele Belarus.
Aleksandr Lukașenko. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni pentru Belarus – compania aeriană națională și în jur de 12 oficiali de aviație bieloruși vor fi sancționați, spun trei diplomați europeni, citați de Reuters. Conform acestora, aceasta reprezintă o măsură provizorie înainte de impunerea de noi sancțiuni economice care să țintească sectoare-cheie din economia bielorusă.

Măsurile propuse, înghețări de active și interdicții de călătorie, reprezintă un nou pachet de sancțiuni europene asupra Belarusului, după deturnarea de către regimul Lukașenko a unei curse Ryanair pentru arestarea unui jurnalist disident.

Statele UE, care au descris incidentul drept „piraterie de stat”, spun că vor să țintească sectoare care joacă un rol central în economia bielorusă, pentru a-l pedepsi în mod real pe dictatorul de la Minsk, Aleksandr Lukașenko. Printre domeniile care ar putea fi sancționate se numără cel al vânzării de obligațiuni, sectorul petrolier și cel al potasei.

Toate statele UE sunt de acord cu această abordare și reprezintă un semnal clar pentru Lukașenko că acțiunile sale sunt periculoase și inacceptabile”, au spus doi diplomați europeni.

Deși sancțiunile se află încă în discuție, ambasadorii europeni ar putea aproba, până vineri, interdicții pentru survolarea spațiului aerian de aeronave in Belarus și aterizarea în Europa a acestor avioane.

Marea Britanie a suspendat deja licența de zbor a companiei de stat bieloruse, Belavia. UE urmează să ia aceeași măsură.

Oficiali bieloruși din aviația militară și din ministerele transporturilor și apărării urmează, de asemenea, să fie sancționați.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri