UE, victorie radicală în disputa cu Polonia privind vârsta de pensionare a judecătorilor Curții Supreme

Data publicării:
polonia

Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a decis că Polonia trebuie să suspende imediat aplicarea noii legi privind reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme, tranşând o dispută în acest sens între Varşovia şi Bruxelles.

 

ciocanel judecator polonia shutterstock_1074390620
Foto: Shutterstock

Decizia anunţată luni este finală, după ce în octombrie CJUE a solicitat Varşoviei suspendarea acestor prevederi, ca măsură provizorie, la cererea Comisiei Europene.

Președintele polonez Andrzej Duda a promulgat în cursul serii de luni o lege care pune în aplicare decizia CJUE, relatează The New York Times.

Pe 2 iulie, Comisia Europeană a lansat o procedură de infringement împotriva Poloniei, argumentând că schimbările iniţiate de Varşovia subminează principiul independenţei sistemului judiciar, inclusiv inamovibilitatea magistraţilor, executivul comunitar considerând că reducerea vârstei de pensionare a judecătorilor Curţii Supreme poloneze de la 70 la 65 de ani este „incompatibilă cu dreptul Uniunii".

Cum răspunsul primit din partea guvernului polonez nu a fost satisfăcător, pe 24 septembrie Comisia Europeană a sesizat Curtea de Justiţie a Uniunii Europene. Comisia a cerut „o procedură accelerată" în scopul de a avea o „decizie definitivă în cel mai scurt termen" în acest caz.

În demersul ei, Comisia Europeană a solicitat de asemenea instanţei europene „măsuri provizorii" pentru a suspenda efectele respectivei legi, solicitare la care CJUE a răspuns favorabil la 19 octombrie.

După instalarea sa la putere, în 2015, PIS, naţionalist şi eurosceptic, a promovat măsuri despre care militanţii pentru drepturi şi oficialii UE au afirmat că pun în pericol statul de drept şi întăresc controlul guvernului asupra justiţiei.

Inițial, puterea de la Varșovia a argumentat că aceste modificări erau necesare pentru a creşte eficienţa tribunalelor şi a elimina „rămăşiţele comunismului" din ţară, dar, pe măsura apropierii alegerilor din 2019, a părut să-şi revizuiască poziţia în anumite aspecte.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri