UE vrea să folosească activele oligarhilor ruși pentru reconstrucția Ucrainei. Von der Leyen: Și Rusia ar trebui să aibă o contribuție

Data actualizării: Data publicării:
iahtul dilbar
Germania a confiscat Dilbar, cel mai mare iaht din lume, aparținând lui Alișer Usmanov, unul dintre apropiații lui Vladimir Putin. FOTO: Profimedia Images

Uniunea Europeană vrea să folosească activele înghețate ale oligarhilor ruși pentru a finanța reconstrucția Ucrainei după război, a spus președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, citată de Reuters.

Comisia a propus miercuri un împrumut de 9 miliarde de euro pentru Ucraina pentru a ajuta țara să funcționeze, în timp ce luptă împotriva ocupanților ruși.

„Avocații noștri lucrează intens la găsirea unor posibile modalități de folosire a activelor înghețate ale oligarhilor pentru reconstrucția Ucrainei. Cred că și Rusia ar trebui să aibă o contribuție”, a spus von der Leyen pentru postul german de televiziune ZDF.

Ea a adăugat că este în favoarea cuplării reconstrucției pe termen lung a Ucrainei cu reformele necesare pentru ca țara să adere la Uniunea Europeană.

Ucrainenii vor un viitor în Uniunea Europeană, însă trebuie îndeplinite anumite standarde pentru aderare în domenii precum statul de drept și în sfera economică și politică, a spus șefa Comisiei Europene.

„Procesul de aderare depinde foarte mult de modul în care se comportă țara candidată și de ceea ce face. Ucraina vrea să adere la UE cu orice preț, ceea ce înseamnă că există o motivație puternică pentru a întreprinde reformele necesare”, a spus ea.

„Va trebui să cofinanțăm reconstrucția Ucrainei. Este logic să abordăm reformele în același timp, de exemplu împotriva corupției sau consolidarea statului de drept”, a spus ea.

Pentru aceasta, Comisia Europeană propune constituirea unei „platforme de reconstrucţie condusă de Ucraina şi de Comisia Europeană şi care să reunească statele membre ale UE, alţi donatori bilaterali sau internaţionali, instituţii financiare internaţionale şi alţi parteneri care gândesc la fel”.

Fondul Monetar Internaţional estimează că Ucraina are nevoie de 5 miliarde de euro pe lună ajutor financiar în lunile următoare.

Partenerii noștri