UE vrea să impună sancțiuni traficanților de migranți pentru a opri numărul uriaș de treceri ilegale la granița Lituaniei

Data actualizării: Data publicării:
Josep Borrell
Șeful diplomației europene, Josep Borrell. Foto: Profimedia Images

Uniunea Europeană ia în considerare sancțiuni pentru traficanții de migranți și pentru cei implicați în traficul de ființe umane ca măsură pentru oprirea valului uriaș de migranți care a ajuns la granițele Lituaniei din Belarus, a declarat șeful diplomației europene, vineri, conform Reuters.

Lituania a raportat în perioada recentă o creștere puternică a numărului de traversări ilegale ale graniței sale cu Belarusul. Autoritățile de la Vilnius acuză regimul Lukașenko că aduce migranți din Irak pentru a îi trimite peste graniță ca formă de răspuns la sancțiunile pe care Uniunea Europeană le-a impus Belarusului. 

„Uniunea Europeană va lua în considerare măsuri restrictive împotriva traficanților de migranți care încalcă drepturile omului”, a spus Josep Borrell, vineri.

Lituania și UE au acuzat Belarusul că folosește migranții ca armă politică și instrument de presiune după ce blocul a impus sancțiuni dure regimului.

Ulterior, Lituania a început construcția unei bariere fizice la graniță pentru a opri trecerile ilegale.

Dictatorul bielorus, Aleksandr Lukaşenko, a ameninţat în mod repetat Uniunea Europeană că îi va lăsa să treacă graniţa pe migranţii clandestini ce doresc să ajungă în vestul Europei, ca represalii după sancţiunile instituite de UE împotriva ţării sale în urma acuzaţiilor privind fraudarea alegerilor prezidenţiale de anul trecut, reprimării manifestaţiilor opoziţiei şi recentei arestări a unui blogger activist preluat de la bordul unui avion forţat să aterizeze la Minsk.

Lukaşenko a declarat săptămâna trecută că nu se consideră obligat să protejeze Uniunea Europeană în faţa afluxului de migranţi ilegali, în condiţiile în care blocul european a impus Belarusului sancţiuni care-i afectează economia, adăugând că migraţia către Europa este provocată în mare măsură de politicile unor state din UE. „Voi i-aţi chemat, daţi-le tot ce le trebuie, puneţi-i pe picior de egalitate cu cetăţenii voştri!”, le-a transmis el ţărilor europene la care a făcut referire. 

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri