UE vrea să își ajusteze politica față de Beijing: "Nu izolați China"

Data actualizării: Data publicării:
china ue steaguri
UE vrea să își ajusteze politica față de Beijing: "Nu izolați China". FOTO: Shutterstock

Serviciul diplomatic al Uniunii Europene a prezentat un proiect de recalibrare a politicii europene faţă de China, cu scopul de a reduce riscurile de dependenţă economică faţă de cea de-a doua mare economie a lumii, dar continuând în acelaşi timp să coopereze cu Beijingul în probleme globale. Planul a fost detaliat într-un document de şapte pagini trimis guvernelor UE, înainte de o reuniune a miniştrilor de Externe, care va avea loc vineri la Stockholm, relatează Reuters şi POLITICO, citate de News.ro.

Este cea mai recentă încercare a Bruxelles-ului de a echilibra poziţiile ţărilor membre ale blocului cu dorinţa de a menţine o abordare unitară faţă de China, fără a submina parteneriatul strâns cu SUA.

Într-o scrisoare care însoţeşte propunerea, şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, a justificat această dorinţă de "recalibrare" în special prin "concurenţa tot mai mare dintre Statele Unite şi China, care afectează toate domeniile politice", şi prin faptul că Beijingul este un "actor major în problemele regionale şi globale".

Astfel, UE cere guvernelor europene să continue să discute cu China, pe fondul amplificării tensiunilor dintre Washington şi Beijing.

Braţul diplomatic al Uniunii Europene doreşte ca ţările membre să fie "pregătite" pentru o potenţială escaladare critică a crizei privind Taiwanul, avertizând că un conflict militar ar pune în pericol aprovizionarea vitală a Europei cu microcipuri. Dar, deşi este nevoie să se reducă riscurile pentru Europa, UE nu se poate izola de China, arată documentul intern redactat de Serviciul European de Acţiune Externă, care a fost consultat de POLITICO.

Documentul, care va fi discutat vineri de miniştrii de Externe la Stockholm, vine într-un moment crucial pentru UE, care navighează într-o relaţie tot mai complexă cu China. Statele Unite şi-au înăsprit poziţia faţă de Beijing, în timp ce liderii europeni nu au ajuns încă la un acord asupra unei abordări unificate.

Editor : Bianca Chirilă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri