13 morți în urma unei explozii într-o mină de cărbune, în Cehia. Incendiul este la 880 de metri adâncime

Data actualizării: Data publicării:
politia cehia crop

Treisprezece mineri şi-au pierdut viaţa joi şi alţi zece au fost răniţi în explozia de gaz metan de la mina de cărbune de la Karvina, în estul Republicii Cehe, cel mai grav accident minier produs în această ţară în ultimele trei decenii, transmit vineri Reuters şi AFP.



Doisprezece dintre minerii morţi sunt polonezi şi unul este ceh. Preşedinţia poloneză a anunţat că duminică va fi doliu naţional în Polonia, scrie Agerpres.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki, care s-a deplasat la faţa locului, a afirmat că stingerea incendiului din subteran ar putea dura câteva zile şi că deocamdată operaţiunile de salvare, la care a fost trimisă şi o echipă de specialitate din Polonia, au fost întrerupte.

Premierul ceh Andrej Babis, care s-a deplasat la rândul său la Karvina vineri dimineaţa, a transmis pe Twitter că explozia "este o mare tragedie", iar preşedintele ceh Milos Zeman şi-a exprimat "imensa tristeţe".

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, au adresat la rândul lor mesaje de condoleanţe familiilor victimelor şi celor două ţări.

Polonezii care lucrau în mina cehă erau contractaţi de societatea poloneză Alpex, a precizat joi seara un purtător de cuvânt al companiei cehe de stat OKD, care gestionează mina de la Karvina.

Potrivit media din Republica Cehă, explozia s-a produs joi în jurul orei 17:00 (16:00 GMT), la o adâncime de 880 metri. Împrejurările declanşării incendiului nu au fost deocamdată stabilite, a menţionat pentru AFP un inspector al Autorităţii miniere cehe.

Accidentul de la Karvina a fost cea mai gravă catastrofă produsă într-o mină din Cehia după cea din 1990 într-o altă mină din acelaşi oraş, când 30 de oameni au murit în urma unei explozii provocate de o acumulare de gaz metan.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri