20 de morți, în urma inundațiilor din Serbia și Bosnia-Herțegovina

Data publicării:
imiiii

Cel puţin 20 de persoane au murit în Serbia şi Bosnia-Herţegovina din cauza inundaţiilor care afectează cele două ţări. Mai multe râuri au ieşit din matcă şi au făcut ravagii. Mii de oameni au fost evacuaţi, iar multe localităţi au rămas fără curent electric. Pericol de inundaţii este acum şi în Austria, aflată sub cod roşu de ploi, dar şi în Germania şi Cehia, unde sunt în vigoare avertizări cod portocaliu.

În numai câteva zile, în centrul şi nordul Bosniei-Heţegovina a plouat cât pentru două luni. Mai multe râuri au ieşit din matcă, au distrus drumuri, poduri şi culturi agricole. Din cauza ploilor abundente, autorităţile spun că numai în regiunea Tuzla au avut loc cel puţin 200 de alunecări de teren care au făcut una cu pământul zeci de gospodării.

Cel puţin 60.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, iar la Maglaj şi la Doboj, cele mai afectate localităţi din Bosnia-Herţegovina, nu se mai poate ajunge decât cu bărcile pneumatice. Autorităţile au trimis în zonă armata pentru a-i evacua pe sinistraţi.

Serbia este şi ea aproape în întregime sub ape după două zile de ploi torenţiale. Zeci de drumuri naţionale au fost închise, cel puţin 150.000 de locuinţe au rămas fără curent electric, iar aproape opt mii de oameni au fost evacuaţi. Premierul a declarat că Serbia se confruntă cu cea mai mare catastrofă naturală din istoria ţării.

Oficialii de la Belgrad au cerut ajutorul Rusiei şi Uniunii Europene. Moscova a raspuns imediat şi a trimis echipe de intervenţie specializate în astfel de misiuni. Iar Slovenia a promis la rândul ei că va sări în ajutorul Serbiei.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri