300 de soldați români, pe post de inamici

Data publicării:
soldat nato - aco-1.nato.int

Pădurile din Hohenfels, Germania, ascund un poligon militar întins pe 163 de kilometri. Un oraş întreg a fost construit pentru ca armatele să îşi pună la punct tehnicile de asalt. Blocuri, case şi magazine sunt ridicate pentru fiecare scenariu exersat.

În centrul de instrucţie din Germania au fost replicate oraşe întregi pentru ca militarii să se obişnuiască cu o situaţie reală de luptă. Au fost angajaţi chiar şi localnici pentru a juca rolul civililor.

În poligonul-oraş, militarii NATO se pregăteau până acum pentru misiuni în Afganistan. Acum, tensiunile din Ucraina îi obligă să înveţe lupta cu o armată puternică şi nu cu nişte rebeli.

Realitatea ne arată că nu ştim ce va urma. Ar putea să fie un rival convenţional sau ar putea fi o aneninţare şi mai importantă care ar putea să le unească pe toate: insurgenţă, armată convenţională . Aşa că trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm, să luptăm şi să ne protejăm ţările”, spune generalul Walter Piatt, comandantul centrului de instrucție al SUA.

Cei 300 de militari români din Galaţi şi Bucureşti au fost aleşi să joace rolul inamicului, pentru că sunt inventivi, bine pregătiţi şi pun reale probleme oricărui adersar, spun comandaţii americani.

„Vom avea câteva acţiuni ofensive pentru început, în aşa fel încât forţele NATO, care au ocupat ţara pe care noi vrem o o apărăm, să le împingem în afara graniţei, să consolidam aliniamentul”, a declarat comandantul român Adrian Popescu.

Peste 4. 000 de militari din 15 ţări – inclusiv din Albania și Serbia - se pregătesc zilele acestea la exerciţiul Statele Unite - Europa. Scopul exercițiului este unul destul de simplu şi anume să-i facă pe soldaţii americani, de exemplu, să lucreze impreună cu cei albanezi, chiar dacă folosesc amament diferit.

Încerc să fiu mai bun, la fel şi plutonul meu. Soldaţii mei încearcă să facă schimb de experienţă cu celelalte armate”, spune un soldat sârb. Paradoxul este că în urmă cu 15 ani, armata sârbă și NATO se aflau în postură de inamici în realitate.

„Este un exerciţiu foarte instructiv pentru noi. Unitatea noastră are ocazia lucreze cu americanii şi asta este o experienţă foarte interesantă pentru noi”, arată un militar din Franța.

„Suntem cam la fel, în special atunci când vorbim despre tactici şi despre grija pentru soldaţii noştri”, conchide un soldat american.

Antrenamentele vor dura până la sfârşitul lunii iunie.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri