5 minute spaniole. Eminescu din Republica Dominicană

Data publicării:
eminescu madrid

Numele lui este Sandor Eminescu Mercedes Cuello. S-a născut în Republica Dominicană. Povestea prenumelor lui celebre în România este simplă.

„Tatăl meu și mama mea mi-au pus aceste nume când m-am născut. Tatăl meu, după ce s-a întors din România, a rămas foarte legat de cultura de acolo. A studiat acolo șapte ani, din 1970 până în 1977. Așa că m-au botezat cu numele a doi poeți importanți în România, Mihai Eminescu și numele poetului transilvănean Petofi Sandor”, spune tânărul dominican.

Sandor Eminescu are acum 33 de ani, e masterand la medicină la o universitate din Madrid și privește cu umor la anii în care în țara sa, Republica Dominicană, nimeni nu știa de unde a ajuns să aibă aceste două prenume total aparte.

Întrebat cum îi spuneau prietenii din copilărie la joacă, tânărul spune: „Întotdeauna Sandor, Eminescu îmi spuneau unii, dar puțini, prietenele mai ales de multe ori se încurcau și îmi spuneau Sandro și eu trebuia să-i corectez”.

Mulți l-au întrebat de unde are aceste nume: „La școală, da, mă întrebau! La Universitate, și aici, mai ales oameni din țara ta, dacă vedeau buletinul mă întrebau: chiar așa te cheamă ? Ăsta ești tu?”.

Ia cursuri de limba română

Tatăl lui Eminescu a studiat ingineria minieră la Petroșani în anii 70. Acasă, pe lângă Sandor Eminescu, mai are doi copii: o fată pe nume Liubliana, precum capitala Sloveniei, acum e medic stomatolog, și un fiu pe nume Antonio, student la informatică în Statele Unite.

Lui Sandor Eminescu, tatăl său i-a lăsat nu numai aceste nume aparte, dar și dorinta de a cunoaște România.

„Vreau să ajung cândva să cunosc România, locurile despre care tatăl meu mi-a povestit multe!”, spune el, mărturisind că tatăl său i-a povestit că România e o țară foarte frumoasă.

„Aș vrea să o văd, să o cunosc, de ce nu?, în special Transilvania, de care mi-a spus că e foarte frumoasă. Acolo se concentrează foarte multă cultură, sunt foarte interesat să ajung acolo să cunosc”, spune tânărul Sandor Eminescu Mercedes Cuello.

Acest Eminescu de Republica Dominicană s-a înscris în această perioadă la cursurile de limbă română de la Institutul Cultural Român din Madrid și speră să poată obține o bursă pentru a-și continua studiile de medicină în România, acolo unde a auzit că sunt din ce în ce mai puțini medici, așa că este pregătit sufletește să-și cunoască țara adoptivă după nume.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri