73 de ani de la ocuparea Basarabiei. Comuniştii de la Chişinău au sărbătorit „eliberarea de sub ocupaţia românească”

Data publicării:
Basarabenii in fata ocupatiei sovietice-1

Politicienii din Republica Moldova au comemorat în tensiune 73 de ani de la instaurarea ocupaţiei sovietice în Basarabia şi Bucovina de Nord. Politicienii liberal-democraţi au purtat doliu pentru a marca ziua ultimatumului prin care Stalin a rupt Basarabia de la România Mare, în 1940. Comuniştii moldoveni, în schimb, consideră că nu au avut decât motive de a celebra „eliberarea de sub ocupaţia românească” şi nu s-au sfiit să spună asta chiar în Parlament.

Noile fricţiuni vin într-un context cât se poate de complicat: parlamentarii moldoveni au ratificat joi tratatul regimului de frontieră cu România, în vreme ce de la Tiraspol şi chiar din Găgăuzia apar noi motive de îngrijorare pentru Chişinău.

Semnificaţia datei de 28 iunie a provocat scandal în legislativul de peste Prut. Comuniştii, în frunte cu liderul lor, Vladimir Voronin, consideră că ziua este o sărbătoare: „Aduc sincere felicitări poporului Republicii Moldova cu ziua de 28 iunie, ziua eliberării de sub ocupaţia română, şi doresc ca ţara noastră să dezvolte şi mai departe ca ţară democratică, independentă”, a spus preşedintele PCM.

Cum a fost dezmembrată România prin pactul Molotov - Ribbentrop

În replică, liberalii conduşi de Mihai Ghimpu consideră că 28 iunie, ziua în care sovieticii au ocupat cu forţa un teritoriu suveran, nu poate fi decât o zi de doliu.

Ceea ce am auzit de la microfonul 3 nu este altceva decât o blasfemie, o batjocură la adresa poporului nostru”, a declarat în acest sens Valeriu Munteanu, deputat al Partidului Liberal.

Reprezentanţii Partidului Liberal au depus flori în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău pentru a comemora aceasta zi. Prezent la manifestare, Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal, a deplâns atitudinea susţinătorilor Moscovei: „Cred că numai cei care sunt deprinşi să mintă, să calce pe oameni, pe viaţa lor, nu recunosc că această zi este o zi neagră în istoria poporului român. O zi de doliu”, a spus Ghimpu.

Tensiunile vin în contextul în care Parlamentul Republicii Moldova a votat în cursul zilei de joi Tratatul privind regimul frontierei de stat cu România. Noi presiuni vin şi de la Tiraspol, unde liderii separatişti au anunţat că vor interzice avioanelor moldoveneşti survolul spaţiului aerian transnistrean. Aviatorii moldoveni sunt acuzaţi că i-ar spiona pe secesionişti. Iar la Comrat, unii lideri politici ai regiunii autonome Găgăuze au anunţat că vor să organizeze un referendum cu tema declarării independenţei totale faţă de Republica Moldova.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri