92% dintre români cunosc noțiunea de „cetățean al UE”, dar doar 62% știu ce înseamnă

Data actualizării: Data publicării:
steagul ue
Drapelul Uniunii Europene. Foto: GettyImages

Marea majoritate a românilor (92 %) cunoaște noțiunea de „cetățean al Uniunii Europene”, cu un punct procentual mai mult decât media Uniunii Europene, de 91%, arată un nou eurobarometru publicat de Comisia Europeană.

Sensibilizarea cetățenilor la acest termen a crescut constant din 2015, când procentul era de 87 %.

Totuși, doar 62% dintre români știu ce înseamnă să fii „cetățean al UE”, față de 65%, cât este media europeană.

Potrivit sonsajului, 83% dintre respondenții români consideră că libertatea de circulație în cadrul UE aduce beneficii generale economiei, comparativ cu o medie europeană de 84%.

Cetățenii știu despre dreptul de a depune o plângere la instituțiile Uniunii Europene (89 %), cu dreptul de ședere în orice stat membru al UE (85 %) și despre dreptul de a fi tratat în același mod ca un cetățean al statului membru respectiv (81 %) atunci când se află într-un alt stat membru. Deși procentul europenilor care știu ce au de făcut în cazul în care drepturile lor de cetățeni ai UE nu sunt respectate crește constant, numai 37 % dintre europeni consideră că sunt bine informați, ceea ce reprezintă o creștere cu 11 procente față de procentajul de 26 % din 2015.

„Mă bucur să constat că din ce în ce mai mulți europeni sunt informați despre drepturile lor care decurg din cetățenia UE: dreptul de a locui într-un alt stat membru, de a fi tratat în mod egal indiferent de cetățenie sau de a vota și de a candida la alegerile europene. Cetățenii trebuie să știe însă și cum să își apere aceste drepturi atunci când nu sunt respectate. Vreau să le oferim cetățenilor europeni toate mijloacele necesare pentru a profita pe deplin de tot ce le poate oferi Europ.”, a spus vicepreședinta pentru valori și transparență, Vera Jourova, potrivit unui comunicat al CE.

Promovarea cetățeniei UE și încurajarea participării la viața democratică reprezintă în continuare una dintre principalele priorități ale Comisiei. De aceea, faptul că o majoritate covârșitoare a europenilor știu ce înseamnă concret a fi cetățean al Uniunii Europene este foarte încurajator. Comisia Europeană se angajează totodată să acționeze pentru a le permite cetățenilor să beneficieze în continuare de toate drepturile conferite de cetățenia UE. Acest angajament este cu atât mai puternic în aceste vremuri marcate de pandemia de COVID-19, când trebuie să fim deosebit de vigilenți pentru a proteja drepturile cetățenilor”, a adăugat comisarul pentru justiție și consumatori, Didier Reynders.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri