A murit poetul moldovean Dumitru Matcovschi

Data publicării:
dumitru matcovschi

Dumitru Matcovschi s-a născut în data de 20 octombrie 1939, în satul Vadul-Rașcov,  din fostul județ Soroca. După studiile primare și secundare, în anul 1956 a devenit student al Facultății de Istorie și Filologie, de la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din Chișinău.

Ultimul an de studiu (1960-1961) îl face la Universitatea de Stat din Chișinău din cauza fuzionării acestor două instituții universitare. În anii 1966-1970 a fost redactor-șef adjunct la saptămânalul „Cultura”.

Debutul editorial se produce în 1963 prin placheta de versuri „Maci în rouă”. În 1969 apare volumul de versuri „Descântece de alb și negru”, care imediat după apariție este interzis de cenzura sovietică, considerat subversiv. Cartea, în varianta inițială, nu a mai văzut lumina tiparului. Matcovschi a fost ales membru titular al Academiei de Științe a Moldovei.

Dumitru Matcovschi a fost unul dintre cei mai importanți militanți pentru unirea Moldovei cu România și unul dintre fondatorii Frontului Național din Moldova. În 2011 a fost decorat de președintele Traian Basescu.

Potrivit Unimedia, ședința de astăzi a Parlamentului din Republica Moldova a început cu un minut de reculegere. În plus, s-a propus ca ziua funeraliilor acestuia să fie decretată zi de doliu național. Dumitru Matcovschi urmează să fie înhumat sâmbătă, 29 iunie, în localitatea natală, Vadul-Rașcov.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri