Sari la conținut

A murit prima femeie ministru al Apărării în Spania. În 2008 trecea în revistă trupele însărcinată în șapte luni

Socialista Carme Chacón, prima femeie care a deținut funcția de ministru al Apărării în Spania, a fost descoperită moartă duminică la domiciliul său din Madrid, au confirmat pentru agenția EFE surse din poliție și din Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol (PSOE).

ccccc

Foto: Facebook/Carme Chacon

Chacon a devenit totodată, pe 14 aprilie 2008, prima femeie din Spania care, din fruntea forțelor armate, trecea în revistă trupele fiind însărcinată în șapte luni, o imagine care a făcut înconjurul lumii, amintește agenția spaniolă de presă citată de Agerpres.

Carme Chacón, 46 de ani, suferea de o cardiopatie congenitală și, atunci când a fost descoperită fără viață, trecuseră mai multe ore de când decedase, potrivit poliției.

Chacón, care a ocupat portofoliul Apărării între 2008 și 2011 în guvernul prezidat de José Luis Rodríguez Zapatero, a fost de asemenea ministra cea mai tânără din istoria Spaniei, fiind numită la conducerea Departamentului de Locuințe în 2007.

După aflarea veștii decesului, reacții de regret și condoleanțe au venit din întreg spectrul politic spaniol, premierul Mariano Rajoy deplângând moartea acestei "mari politiciene cu simț de Stat". 

Născută în 1971 în localitatea catalană Esplugues de Llobregat (provincia Barcelona, nord-estul Spaniei), unde a ocupat diverse funcții municipale, Chacón a fost membru al Partidului Socialist din Catalunia (PSC) din 1994 și a intrat în executivul PSOE în 2000.

A fost deputată de Barcelona între 2000 și 2004 și a deținut de asemenea funcția de prim-vicepreședinte al Congresului Deputaților , până în 2007.

În congresul PSOE din 2012 s-a prezentat ca și candidat la postul de secretar general al partidului, pierzând cu circa douăzeci de delegați în fața fostului vicepreședinte al guvernului spaniol și titular al Internelor, Alfredo Pérez Rubalcaba.

Potrivit EFE, între 2013 și 2014 s-a mutat la Miami, unde a predat la Dade College.

Carme Chacón a renunțat la prezența pe listele electorale la alegerile generale din 26 iunie 2016 și a abandonat mandatul de deputatul obținut în 2015 pentru a se alătura unui birou de avocați din Madrid. Era divorțată și mamă a unui copil.