A opta săptămână de proteste în Serbia

Data publicării:
proteste serbia - birn
Foto: Balkan Insight

Zeci de mii de sârbi au ieșit sâmbătă în stradă pentru a opta sâmbătă la rând pentru a cere plecarea președintelui Aleksandar Vucic. Valul de contestatare își găsește susținători și în mediul academic. S-au alăturat mișcării sute de profesori de la universități din Belgrad.

Protestatarii au mărșăluit prin centrul capitalei Serbiei, dar au fost organizate proteste și în alte orașe din Serbia.

Criticile lor se îndreaptă către Guvern și mai ales către președintele Aleksandar Vucic, pe care îl consideră tot mai autoritar. Manifestanții cer demisia șefului statului. Oamenii spun că nu mai suportă violența politică și îi acuză pe cei de la putere că încalcă democrația și libertatea de opinie.

Mitingurile au fost declanşate de un incident din noiembrie, când un politician din opoziție a fost atacat de indivizi neidentificaţi. Prima manifestaţie antiprezidențială a fost organizată la 8 decembrie la apelul organizaţiilor cetăţeneşti şi cu sprijinul Alianţei pentru Serbia, care grupează zece partide de opoziţie, de la stânga la extrema-dreaptă. Protestatarii acuză puterea că cenzurează presa şi societatea civilă. Ei au cerut și demisia conducătorilor canalului public naţional de televiziune RTS

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Cine este Aleksandar Vucic

Aleksandar Vucic, fost premier al Serbiei, a fost ales președinte încă din primul tur de scrutin la alegerile din aprilie 2017.  

În vârstă de 48 de ani, Aleksandar Vucic s-a făcut remarcat ca politician ultranaţionalist, însă apoi şi-a mai domolit discursul politic şi a devenit un centrist proeuropean, mai ales după ce a fost desemnat premier, în 2014. El nu a avut practic adversari în alegerile prezidenţiale din 2017, deşi oponenţii săi l-au acuzat că riscă să devină un preşedinte autoritar. Candidatul situat pe locul al doilea a obţinut doar 16 procente din voturile exprimate.

Imediat după alegerea lui Vucici, oamenii au ieșit în stradă să protesteze și să critice ceee ce ei numeau atunci „începutul dictaturii" şi fraudarea votului. 

De curând, președintele Vucic l-a primit la Belgrad pe liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Citiți și: 

Președintele Aleksandar Vucic: Serbia este un partener de încredere al Rusiei

Presupus atentat dejucat la adresa lui Vladimir Putin, înaintea vizitei în Serbia

Simbol de vasalitate? Care este „schepsisul” Ordinului „Aleksandr Nevski”, oferit de Putin președintelui Serbiei

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri