A venit iarna în Europa. Ninsori abundente în Spania și Franța, în timp ce în România vremea se încălzește

Data publicării:
ninsoare spania

În timp ce în România vremea va deveni tot mai plăcută, în vestul Europei a venit iarna și au început ninsorile. A nins abundent în Spania şi Franţa, iar autoritățile au intrat în alertă. În Franța, 200 de mii de case au rămas fără curent electric, iar traficul feroviar a fost încurcat de copacii căzuții sub greutatea zăpezii. Şi alte regiuni europene sunt sub avertizări de vreme rea. Ministerul de Externe îi atenţionează pe românii care călătoresc în Portugalia şi Croaţia că este cod roşu de furtuni de-a lungul zonelor de coastă.

Sud-estul Franţei se confruntă deja cu un prim episod de iarnă şi cu probleme cauzate de ninsorile abundente. A nins o singură zi şi stratul de omăt avea aseară în jur de 30 de centimetri în unele locuri. Şoferii au fost prinşi nepregătiţi, mai multe drumuri au fost blocate şi trenurile au avut întârzieri.

Copacii care s-au rupt sub greutatea zăpezii au creat cele mai mari probleme. Au căzut peste firele de electricitate, lăsând sute de mii de francezi să-şi petreacă seara la lumânare. Tot din cauza arborilor, a fost întreruptă circulaţia pe mai multe linii de căi ferate. Presa franceză semnalează şi că un bărbat a murit strivit de un copac când a ieşit la deszăpezit. Cu toate problemele cauzate, pentru unii ninsoare a fost motiv de bucurie.

A nins și în Spania, iar circulația a fost întreruptă pe mai multe drumuri din nordul şi centrul ţării. Două autobuze au rămas înzăpezite.

Episodul hibernal va mai continua. Nordul peninsulei iberice este sub cod roşu. Meteorologii anunţă 40 de centrimetri de zăpadă, rafale de 100 de km/h şi valuri de 10 metri.

În România, vremea va deveni tot mai plăcută

În weekend, vremea se va încălzi uşor, maximele vor trece din nou de 20 de grade Celsius, iar soarele va fi generos. Dimineaţa şi noaptea, va fi ceaţă asociată cu burniţă, în regiunile sudice şi în cele estice, în timp ce în restul ţării, soarele va fi generos, iar temperaturile vor trece de 20 de grade Celsius. Vântul va avea intensificări în Banat şi pe crestele Carpaţilor Meridionali. Unele condiţii de ploi slabe vor apărea la începutul săptămânii viitoare.

În Capitală, cerul va fi variabil, iar temperaturile vor fi anormal de ridicate si vor ajunge la 18...19 grade Celsius. Vântul va sufla slab şi moderat, iar presiunea atmosferică va creşte.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri