Abuzuri sexuale împotriva minorilor: Biserica catolică germană se declară „ruşinată”

Data publicării:
preoti catolici generic shutterstock_653291812
Foto: Shutterstock

Biserica catolică germană s-a declarat miercuri „ruşinată„ după ce presa a dezvăluit conţinutul unui raport ce dezvăluie mii de abuzuri sexuale împotriva minorilor comise de preoţi şi trecute sub tăcere timp de decenii, relatează agenţiile France Presse şi EFE.

preoti catolici generic shutterstock_653291812
Foto: Shutterstock

„Suntem conştienţi de amploarea abuzurilor sexuale care au fost demonstrate de rezultatele acestui studiu. Suntem copleşiţi de ruşine”, notează episcopul Stephan Ackerman într-un comunicat publicat în numele Conferinţei episcopale germane.

Potrivit lui, acest raport era menit să aducă „mai multă claritate şi transparenţă cu privire la o pagină sumbră din istoria bisericii”. El a denunţat totuşi că acest raport, comandat de biserică în urmă cu patru ani, este dezvăluit în presă înainte de prezentarea sa la Conferinţa episcopală prevăzută pentru 25 septembrie, subliniind că membrii acestei adunări „nu erau informaţi de ansamblul studiului”.

Episcopul asigură că dezvăluirea lui în presă este „o grea lovitură pentru victimele acestor abuzuri sexuale”.

Acest studiu exhaustiv a stabilit, potrivit publicaţiilor Der Spiegel şi Die Zeit, că cel puţin 3.677 de copii, majoritatea băieţi cu vârsta de sub 13 ani, au fost victime între 1946 şi 2014 ale abuzurilor sexuale comise de 1.670 de preoţi.

Timp de trei ani şi jumătate, un grup de cercetători ai universităţilor din Mannheim, Heidelberg şi Giessen a examinat 38.000 de dosare şi manuscrise provenite de la 27 de dioceze germane şi transmise de Biserică. Aceşti cercetători nu au avut însă un acces direct la aceste arhive.

Potrivit autorilor studiului, timp de decenii Biserica „a distrus sau a manipulat” numeroase documente referitoare la suspecţi şi a minimalizat cu bună ştiinţă gravitatea şi amploarea acestor fapte. Raportul arată că preoţii erau de multe ori transferaţi, fără ca oamenii din parohii să fie avertizaţi de pericolul ce plana asupra copiilor lor.

Doar o treime dintre suspecţi au fost vizaţi de pedepse în baza dreptului canonic, însă sancţiunile au fost minime şi aproape inexistente, potrivit autorilor raportului. De mai mulţi ani, Biserica catolică din Germania, ca şi în alte părţi ale lumii, este zguduită de dezvăluiri scandaloase de abuzuri sexuale.

Unul dintre cele mai răsunătoare cazuri se referă la Corul Catedralei din Regensburg: cel puţin 547 de membri ai corului de băieţi al catedralei romano-catolice din Bavaria au fost victime ale unor abuzuri fizice şi sexuale, între 1945 şi începutul anilor 1990, potrivit unui raport publicat anul trecut.

Sursa: Agerpres

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri