Sari la conținut
News Alert

Accident de tren la Barcelona: 54 de răniți, între care un român. Mărturiile pasagerilor

Cel puțin 54 de persoane, între care o româncă, au fost rănite în gara „Franța” din Barcelona, după ce un tren nu a mai putut frâna și a intrat în stâlpul de beton de la capătul liniei. 20 dintre persoane rănite au fost duse la spital. 

ACTUALIZARE 17:00  Clipe de groază, în această dimneaţă, în Gara din Barcelona. Un tren a intrat, cu toată viteza, în staţie, fără să frâneze - nu e deocamdată, clar de ce! Zeci de oameni au fost răniţi - printre ei, şi o româncă. Confirmarea a venit, de la Ministerul de Externe. 20 dintre răniţi sunt în stare destul de gravă și au avut nevoie de spitalizare.

Ora locală 7.15. Un tren plin cu navetişti intră în gara Franţa din Barcelona, aparent fără să frâneze. Rezultatul - garnitura intră în plin în tamburii de la capătul liniei, iar zeci de călători sunt aruncaţi de-a valma prin vagoane.

„A fost un șoc, în interior părea să fi fost un cutremur, oamenii au căzut pe podea, lumea nu înțelegea nimic și, când s-au deschis ușile, am ieșit. Erau oameni cu lovituri la cap, cu tăieturi pe față, oameni răniți mai grav sau mai uşor. Noi am avut noroc”, a declarat o pasageră.

„Eram în tren, în primul vagon și, când am ajuns în gară, deşi avea viteza normală, trenul s-a izbit de ceva. Nu mi-am dat seama ce se întâmplă şi ne-am răsturnat. Eram 25-30 de persoane în primul vagon. Unii oameni şi-au rupt picioarele”, a povestit un alt martor ocular.

Imediat după accident, zeci de ambulanţe şi maşini de pompieri au fost trimise la gară. Mulţi dintre răniţi nu se puteau deplasa. La capătul peronului a fost organizată o cameră de gardă provizorie, pentru a ajuta la trierea victimelor şi repartizarea lor spre spitalele din oraş. În paralel, autorităţile au deschis o anchetă pentru a afla cauzele accidentului. Nu este clar când a frânat mecanicul de locomotivă şi de ce sistemul de frânare nu a permis oprirea trenului în siguranţă.

„Când s-a produs accidentul, trenul frâna. Din fericire. De aceea, consecințele nu au fost atât de grave pe cât era posibil. Nu vrem să facem niciun fel de supoziţii despre cauzele care au dus la acest accident. Vrem să fim prudenți. Companiile responsabile și autoritățile vor pune cap la cap toate informațiile, pentru a avansa o primă ipoteză asupra cauzelor”, a declarat Josep Rull, consilier local pentru infrastructură.

ACTUALIZARE 11:42 Un cetățean român se numără printre victime, confirmă MAE. El a fost rănit ușor și urmează să fie externat chiar vineri. Detalii aici.

Anterior, corespondentul Digi24 la Madrid, Ciprian Bălțoiu, informa că este posibil ca un român să se afle printre victime. El a explicat că pe o listă de nume a 17 persoane care se aflau în tren, întocmită pe baza mărturiilor celor care nu au fost transportați la spital, figura un nume cu rezonanțe românești, un „Andrei”.

Ulterior, diplomații români au avut confirmarea că este într-adevăr cetățean român.

În accident a fost implicat un tren regional, care transporta navetiști către capitala Cataloniei. Din nu se știe ce motiv, tren nu a mai putut frâna și s-a izbit de parapetul de beton de la capătul liniei.

Cel puţin cinci persoane, inclusiv mecanicul de locomotivă, sunt rănite grav. 18 oameni au fost duşi la spital, restul au răni mai ușoare. Mulți pasageri erau deja în picioare și se pregăteau de coborâre. Cel mai grav este rănită o femeie de 53 de ani, cetățean spaniol. 

Inițial, s-a anunțat un bilanț de 48 de răniți, apoi a fost modificat la cel puțin 54 de persoane rănite.

Potrivit El Mundo, trenul plecase din localitatea San Vicente Calders (Tarragona) și s-a izbit la ora locală 07:05 de un tampon feroviar amplasat la un capăt de linie din gara Francia, potrivit primelor estimări.

La locul accidentului s-au deplasat șase unități de urgență din cadrul Sistemului de Urgențe Medicale (SEM). Serviciile de protecție civilă au anunțat că a fost activată alerta Ferrocat, planul de urgență feroviară. Ferrocat le-a recomandat locuitorilor din Barcelona să evite gara Francia, relatează Agerpres.

Accidentul feroviar intervine la patru ani de la cel mai grav accident de tren din istoria modernă a țării.  Pe 24 iulie 2013 un tren de mare viteză plecat din Madrid cu destinaţia Santiago de Compostela a deraiat la intrarea în ultima staţie a traseului în momentul în care circula cu aproape 200 de km la oră. 80 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 150 au fost rănite. La 4 ani de
la acea catastrofă , justiţia spaniolă l-a găsit vinovat pentru producerea acesteia doar pe mecanicul trenului care nu ar fi fost atent la semnalele de trafic care îi cereau să reducă viteza trenului până la 70 de km la oră în acea zonă. 

Pe aceeași temă