Acord între Parlamentul European și UE. Google și Amazon vor fi obligați să raporteze orice incident de securitate major 

Data publicării:
google search

Furnizorii de servicii internet care nu vor raporta respectivele incidente vor fi pasibili de sancțiuni din partea autorităților naționale de reglementare, potrivit Agerpres.

Directivele asupra cărora au convenit eurodeputații și statele membre, numite Informațiile de rețea și securitate (IRS), au ca scop armonizarea legislației privind securitatea cibernetică în toată Europa și îmbunătățirea cooperării dintre statele membre în incidentele legate de securitatea cibernetică.

Mediul digital se extinde bazându-se pe rețelele electronice și sistemele informaționale. În paralel, frauda online a crescut. Furtul de identitate, site-urile bancare false, spionajul industrial sunt din ce în ce mai răspândite. Amenințările sunt numeroase și vizează persoane fizice, juridice, întreprinderi și autorități publice.

„Acesta este un pas important către o abordare mai coordonată a securității cibernetice în Europa. Toți actorii, publici și privați, vor trebui să-și suplimenteze eforturile”, a declarat premierul luxemburghez Xavier Bettel, a cărui țară asigură președinția semestrială a Consiliului UE.

Fiecare stat membru va trebui să pună în practică o strategie națională în materie de securitate cibernetică, dar și o echipă de intervenție pentru a gestiona incidentele și riscurile, a precizat la rândul său Comisia Europeană, care a prezentat propunerea de directivă în 2013.

Potrivit unui sondaj realizat de Eurobarometru, publicat în 2015, cetățenii UE sunt îngrijorați cu privire la securitatea cibernetică: 89% din totalul utilizatorilor de internet evită divulgarea informațiilor personale online. O proporție de 85% dintre europeni sunt de acord că riscul de a deveni o victimă a criminalității informatice este în creștere.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri