Acord istoric în Grecia. 10.000 de preoți vor fi scoși de pe statul de plată

Data actualizării: Data publicării:
slujba biserica Poligiros Grecia_shutterstock_1212013222

Înțelegere istorică la Atena în privința separării Bisericii de stat! Cei aproximativ 10.000 de preoți și arhiepiscopi nu vor mai fi funcționari publici. Ei vor fi însă plătiți în continuare printr-un fond comun, relatează BBC.

Aproximativ 10.000 de angajați ai bisericii vor fi tăiați de pe statul de plată, deși salariile lor vor fi în continuare subvenționate de statul elen.

Biserica Ortodoxă joacă un rol important în viața publică din Grecia.

Acordul între Alexis Tsipras și arhiepiscopul Ieronimos prevede de asemenea o reglementare a unui litigiu vechi de peste un deceniu privind proprietatea între statul grec şi Biserică, care este unul dintre cei mai mari proprietari în ţară.

Creditorii Greciei au cerut de mult timp guvernului să vândă active şi să reducă numărul angajaţilor din sectorul public. Potrivit sistemului actual, salariile preoţilor sunt plătite direct de la bugetul de stat, precum cele ale tuturor funcţionarilor publici.

Statul va aloca o sumă fixă, în jur de 200 de milioane de euro anual, pentru salariile angajaților din Biserică, indiferent dacă numărul preoților se va modifica.

Înțelegerea între prim minstru grec Alexis Tsipras și Arhiepiscopul Ieronymos a fost criticată de politicieni și preoți.

Potrivit Agerpres, un grup care îi reprezintă pe preoţi a declarat că va rezista oricărei încercări de a li se retrage statutul de funcţionari publici. „Ne vom strădui să asigurăm menţinerea statutului actual", a spus părintele Georgios Sellis, şeful asociaţiei preoţilor greci, citat de website-ul de ştiri Proto Thema.

Aranjamentul preliminar de marţi coincide cu discuţiile parlamentare pe tema revizuirii Constituţiei Greciei. Tsipras a declarat că l-a asigurat pe arhiepiscop că orice schimbări constituţionale vor proteja autonomia Bisericii.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri