Acord istoric UE-Cuba

Data publicării:
steag ue cuba

Uniunea Europeană şi Cuba au semnat, luni, la Bruxelles un acord istoric de „dialog politic şi cooperare", primul încheiat vreodată între blocul european şi insula comunistă. Normalizarea relațiilor dintre UE și Cuba au loc la două săptămâni după moartea lui Fidel Castro, relatează News.ro.

steag ue cuba

Acordul a fost parafat de către ministrul cubanez al Afacerilor Externe Bruno Rodriguez Parrilla şi de şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, cu ocazia unei reuniuni a miniştrilor de Externe ai celor 28 de state membre, a constatat AFP.

Cuba era singura ţară latino-americană care nu avea un acord de cooperare internaţională cu UE.

Acordul reprezintă deschiderea oficială a unei noi ere în relaţiile bilaterale şi abrogarea de către Cei 28 a unui text din 1996 care stabilea o serie de condiţii prealabile unei normalizări a relaţiilor, în special în domeniul drepturilor omului.

Normalizarea a relaţiilor intervine și pe fondul apropierii de Havana decisă de către preşedintele american Barack Obama, care a pus capăt, în iulie 2015, celor 60 de ani de „îngheţ" între cele două ţări. Şeful statului american a efectuat ulterior o vizită istorică în Cuba, în martie 2016.

Acordul politico-comercial, care va fi „noul cadrul juridic al relaţiilor UE-Cuba" potrivit Bruxelles-ului, urmează să fie aprobat de Parlamentul European (PE) şi parlamentele naţionale şi regionale ale Celor 28, pentru a fi aplicat integral.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri