Acordul de la Budapesta. Rusia s-a angajat, în 1994, să respecte suveranitatea și frontierele Ucrainei

Data publicării:
harta ucraina-crimeea-1

Acest acord a fost încheiat după câţiva ani de la încheierea Războiului Rece, într-un context de reducere a armelor nucleare la nivel mondial, reamintește Mediafax. 

În acest document, Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite salută aderarea Ucrainei la Tratatul pentru Neproliferarea armelor nucleare, care prevede că ţara nu mai posedă nicio armă armă nucleară şi că le distruge pe toate cele de care dispune, în schimbul unor garanţii privind integritatea sa teritorială.

Punctele-cheie ale acordului:

- Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite se angajează să respecte independenţa, suveranitatea şi frontierele actuale ale Ucrainei.

- Cele trei ţări semnatare se angajează să se abţină de la ameninţări cu recurgerea la forţă sau utilizarea forţei împotriva integrităţii teritoriale sau independenţei Ucrainei şi să nu mai utilizeze niciodată forţe armate împotriva Ucrainei, cu excepţia cazurilor de legitimă apărare sau în alte cazuri prevăzute de către Carta ONU.

- Rusia, Marea Britanie şi Statele Unite se angajează să se abţină să recurgă la constrângeri economice în detrimentul Ucrainei, pentru propriul interes.

- Țările semnatare se angajează să sesizeze cât mai rapid Consiliul de Securitate al ONU pentru a ajuta Ucraina, în cazul în care aceasta este victima unui act de agresiune sau dacă este subiectul unei agresiuni prin utilizarea armei nucleare.

- Rusia, Marea Britanie, Statele Unite şi Ucraina vor începe consultări în orice situaţie care ţine de o problemă cu privire la aceste angajamente, conchide acordul.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri