Activist anti-Ianukovici, găsit în viaţă după ce a fost dat dispărut, acuză că a fost torturat

Data publicării:
Dmitro Bulatov activist din Ucraina torturat

Totul, în timp ce ies la iveală detalii macabre despre abuzurile forţelor de ordine. Unul dintre liderii manifestanţilor din Piaţa Independenţei, dat dispărut mai bine de o săptămână, povesteşte cum a fost torturat şi umilit, după ce a fost arestat de scutieri.

Plin de sânge şi acoperit de vânătăi, Dmitro Bulatov a fost abandonat într-o pădure de la marginea Kievului mai mult mort decât viu. El a reuşit totuşi să ajungă într-un sat de unde a putut lua legătura cu prietenii care de opt zile nu mai ştiau nimic despre el.

„Mi-au fost străpunse mâinile. M-au crucificat. Mi-au tăiat urechea, faţa. Trupul întreg mi-a fost bătut până la învineţire. Restul îl puteţi vedea. Dar, slavă Domnului, sunt în viaţă”, a povestit Dmitro Bulatov, activist al opoziţiei.

Dmitro Bulatov era de fapt liderul grupului „Automaidan”, care asigură transportul protestatarilor în diferite locuri din Kiev. Autorităţile ucrainene au deschis o anchetă, dar reprezentanţii opoziţiei spun că vinovaţi de aceaste violenţe nu pot fi decât oamenii regimului condus de Viktor Ianukovici.

Acuzaţiile vin în timp ce preşedintele şi-a luat concediu medical, ceea ce îi permite să nu mai iasă în public o perioadă.

„Nu are forţa să spună public: 'Am făcut o greşeală, m-am înşelat, aceste crime trebuie pedepsite'. El a făcut ceea ce face un om slab”, a spus unul dintre protestatari.

În vreme ce politicienii nu reuşesc să se înţeleagă, unii manifestanţi extremişti radicali se pregătesc pentru noi confruntări. Este cazul unei grupări paramilitare care s-a infiltrat printre protestatarii din Piaţa Independenţei.

„Folosim timpul pentru a ne antrena. Avem la dispoziţie toate resursele. Oameni, mâncare, haine. Ar fi păcat să nu facem asta. Ne antrenăm pentru ca atunci când va veni momentul, să aibă cine să-i protejeze pe oamenii din Piaţa Independenţei”, a spus Friend Chugaister, lider de grupare paramilitară.

În tot acest timp, Europa ameninţă Ucraina cu suspendarea ajutorului financiar, dacă violenţele vor continua.

„Autorităţile de la Kiev trebuie să înţeleagă că doar dialogul intern va deschide calea pentru asistenţă financiară”, a declarat Donald Tusk, premierul Poloniei.

Şi Statele Unite se pregătesc să impună sancţiuni, dacă mitingurile violente reîncep la Kiev. Secretarul de stat american John Kerry va discuta, mâine, cu liderii opoziţiei ucrainene, în Germania, unde oficialul american participă la Conferinţa internaţională pe teme de securitate de la Munchen.

Viktor Ianukovici a promulgat legea amnistierii protestatarilor şi a abrogat alte legi contestate

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, a promulgat vineri legea privind amnistierea manifestanţilor arestaţi şi proiectul de abrogare a legilor privind reprimarea protestelor.

Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri o lege privind amnistierea manifestanţilor arestaţi în urma confruntărilor cu forţele de ordine, însă opoziţia s-a abţinut de la vot. După mai multe ore de negocieri tensionate, textul a fost aprobat de 232 de deputaţi din cei 416 prezenţi.

Ucraina se confruntă cu o criză politică fără precedent după ce Administraţia Viktor Ianukovici a refuzat, în noiembrie, semnarea unui acord de asociere cu Uniunea Europeană, preferând apropierea de Rusia. Protestele s-a intensificat de aproximativ două săptămâni, în contextul adoptării unor legi care permiteau dispersarea brutală a manifestaţiilor. Legile controversate au fost abrogate marţi.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri