Aderarea Republicii Moldova la UE. Iohannis: „Se poate realiza în câţiva ani”

Data actualizării: Data publicării:
moldova-ue-1536x860
Klaus Iohannis vede posibilă aderarea Rep. Moldova la UE „în câțiva ani”, „dacă toată lumea se străduieşte”. Foto: Getty Images

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că aderarea la UE a Republicii Moldova poate fi realizată în câţiva ani, „dacă toată lumea se străduieşte”, în contextul în care autorităţile de la Chişinău vor ca aderarea să aibă loc până în anul 2030, potrivit News.ro. 

„Eu îmi amintesc cum a fost procedura când România a solicitat să devină stat membru şi ce complicate au fost negocierile. Nu trebuie să ne facem iluzii. Aceste negocieri de aderare sunt foarte complexe. Din punct de vedere administrativ, câteodată ai impresia că nu se mai termină, dar ele sunt necesare pentru a avea garanţia că toată lumea se află pe aceeaşi treaptă. 

Eu am spus-o şi în deschidere, eu îmi doresc tare mult ca negocierile de aderare să înceapă în decurs de un an şi pentru asta şi ajutăm administraţia din Republica Moldova pentru a se pregăti pentru aceste negocieri. Sigur, depinde în relativ mică măsură de România, depinde de progresul făcut de administraţia din Moldova şi de felul cum la Bruxelles sunt văzuţi paşii care s-au făcut, dar eu sunt optimist. Când se termină procesul de aderare, asta este foarte greu de evaluat. Ştim însă din experienţa noastră că durează ani de zile”, a afirmat Klaus Iohannis, întrebat joi cum evaluează şansele Republicii Moldova de a demara negocierile de aderare la UE până la sfârşitul acestui an şi şansele ca acest stat să adere la UE până în 2030. 

Chestionat dacă termenul limită 2030 i se pare realist pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, şeful statului a răspuns: „Dacă toată lumea se străduieşte, atunci se poate realiza în câţiva ani, dar, uitaţi-vă, de exemplu, în Balcanii de Vest, unde au avut suişuri şi coborâşuri. Eu sper foarte mult ca administraţia din Republica Moldova să rămână pe un suiş constant”.

Roberta Metsola: Suntem impresionaţi de viteza cu care Moldova a răspuns recomandărilor UE

Preşedinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a sosit în Republica Moldova pentru a participa la Summitul Comunităţii Politice Europene, a declarat că „suntem impresionaţi de viteza” cu care Republica Moldova a răspuns la toate recomandările formulate de UE şi cum avansează în activitatea pe care o desfăşoară şi în îndeplinirea sarcinilor pe care le-a impus Comisia Europeană, transmite MOLDPRES, preluat de Agerpres.

Metsola a spus că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană şi-a exprimat speranţa că negocierile de aderare ale ţării noastre la comunitatea europeană vor fi lansate chiar în acest an.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România de care fuge toată lumea, deși chiriile încep de la 9 lei: "Au zis că nu mai pot sta în...
Digi FM
Florin Negruțiu dezvăluie strategia subtilă a lui Marcel Ciolacu în PSD și politica din spatele alegerilor...
Pro FM
Cât a avut de tras Celine Dion după ziua nunții! "Am mers la doctor. A trebuit să iau antibiotice vreo 3...
Film Now
Ben Stiller spune că a fost terifiat de recenziile îngrozitoare primite în urma lansării filmului „Zoolander...
Adevarul
Scene horror în centrul Londrei. Mai mulți cai plini de sânge și-au aruncat călăreții și au lovit mașini și...
Newsweek
VIDEO 25 de nave rusești staționează în Marea Neagră. Vestea bună: Nu au muniție și drone de atac
Digi FM
Motivul pentru care Dinu Maxer s-a supărat supărat pe Smiley și Damian Drăghici: "Mă deranjează!”
Digi World
Șase lucruri prin care trece o persoană aflată pe patul de moarte, cu puțin înainte să se stingă. O asistentă...
Digi Animal World
Doi vulturi au fost duși la un centru de reabilitare după ce au fost găsiți beți. Cum au reușit păsările să...
Film Now
Antonio Banderas, impecabil pe covorul roșu la brațul lui Nicole Kimpel. Actorul și iubita lui cu 21 ani mai...